Enerjik Okullar Projesi ile meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik ve enerji konularındaki farkındalıklarının artırılması, çevrelerinde gördükleri problemlere kendi çözümlerini üretmeleri amaçlanmaktadır. Mitsubishi Corporation, Çalık Enerji ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) tarafından yürütülen proje kapsamında, “sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji ve teknoloji” başlıklarında bilgilendirici seminerler ve çözümler atölyeleri düzenleniyor.
Programın ilk günü alanında uzman isimlerle gerçekleştirilen seminerler ile gençlerin bahsedilen başlıklarda farkındalıklarının artması hedefleniyor. İlk gün yapılan saha ziyaretleriyle katılımcılar üniversitelerin kampüslerini ziyaret edip ilgili bölümler hakkında bilgi alma ve yapılan çalışmaları gözlemleme fırsatını buluyorlar.
Programın ikinci günü, seminer katılımcıları arasından seçilen öğrenci ve öğretmenlerle sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji ve teknoloji alanlarında çözümler atölyeleri gerçekleştiriliyor. Odak alanları doğrultusunda belirlenen sorunlara öğretmenler ve öğrenciler kendi çözümlerini üretiyorlar. Gençler, çevrelerinde gördükleri problemlere çözüm odaklı yaklaşarak farklı bakış açısına sahip katılımcılarla fikir alışverişi yaparak çözüm için harekete geçme konusunda tecrübe kazanıyorlar.
Seminerler, kayıt altına alınarak eğitim modülleri olarak dijital platformlara açılacak, bu sayede daha fazla öğrenciye ulaşılması da sağlanacaktır.
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos Türkiye tarafından, Grundfos | Poul Due Jensen Vakfı'nın desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel, sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini amaçlamaktadır. Proje kapsamında, iklim krizi, enerji, su ve toplumsal cinsiyet eşitliği temalarında çevrimiçi platformlarda 5 panel gerçekleştirilmiştir. Paneller ile aynı temalarda İstanbul, Eskişehir ve Ankara şehirlerinde 5 çözümler atölyesi düzenlenmiştir.
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği tarafından Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteği ile hayata geçirilen Amaçlar için İletişim Projesi; gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmeyi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı arttırmayı amaçlamaktadır.
Proje kapsamında gençler, iletişim alanında çevrimiçi eğitim almalarının yanı sıra, sürdürülebilir kalkınma odağında çalışan STK, bağımsız medya organlarından gelen uzmanların hikayelerini dinleme fırsatı bulmaktadırlar. Atölye çalışmalarıyla okudukları ve yazdıkları haber içeriklerini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirebilmektedirler. Programın bir parçası olarak, gençler; STK’lar ve bağımsız medya organlarına gönüllü olarak yazılı, görsel ve işitsel içerik desteği sunmaktadırlar.
Sürdürülebilirlik Gündemi, günümüzde sürdürülebilirlik alanında yaşanan gelişmeleri konuşmak, çözüm önerilerini sunmak ve iyi uygulamaları paylaşmak üzere birbirinden değerli uzmanları ağırlayan bir program serisidir.
Salgın döneminde çok fazla konuşulmayan ve göz ardı edilen hak temelli çalışan STK’ların risk altında olduğunu düşünerek; STK’lar için Dijital Dönüşüm projesini hayata geçirdik. Projeyle STK’ların ve sosyal kooperatiflerin dijital bilgi ve becerilerinin artması, seminer, eğitim, atölye çalışmalarını çevrimiçi ortamlara aktarmaları, üyeleri, gönüllüleri, faydalanıcıları ve bağışçılarına dijital iletişim kanallarıyla ulaşabilmeleri, iletişim kurma biçimlerini genişletmeleri ve dijitale uygun görsel, işitsel ve yazılı etkin içerikler üretmeleri amaçlanmaktadır.
Sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaların iletişiminin yapılması kadar, kurumların bir araya gelerek deneyim paylaşmasının ve ortak projeler üretmesinin de bir o kadar önemli olduğunu düşünen Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, UNDP Türkiye çözüm ortaklığında gerçekleştirdiği Sorunlara Çözümler Buluşmaları 2020 yılında Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Zorlu Holding desteğiyle devam ediyor.
Sorunlara Çözümler Buluşmaları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla sosyal girişimcileri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiriyor. Her buluşma bir Sürdürülebilir Kalkınma Amacı odağında yapılıyor.