“Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

sorunlara-cozumler-bulusmasini-amac-5-toplumsal-cinsiyet-esitligi-basliginda-gerceklestirdik-iksv

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği başlığında gerçekleştirdik. Değerli konuşmacılarımız kültür-sanat alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kendi deneyimlerinden de yola çıkarak paylaştılar. UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Aslı Çoban’ın moderatörlüğü üstlendiği panelde  İKSV  Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun konuşmacı olarak yer aldı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği öyle bir konu ki toplumda ne varsa alanda da o var

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’den toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pandemi dönemiyle birlikte giderek artan seyrini, yaratıcı endüstriler üzerindeki çarpıcı etkisini dinledik.”Pandemi ile gerçekliğimizi sorguladık. Sivil toplumdan aldığımız ilhamla, orada yaşanan değişimi, dönüşümü ve devinimi kültür-sanat dünyasına taşımaya, sanatı içkin değerinin ötesinde okumaya başladık.” İKSV’nin hazırladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” adlı rapora değinen Özlem Ece; kadınların kültür-sanat dünyasında var olmalarını genellikle ikincil olmak ve akıntıya karşı mücadele etmek olarak aktardıklarını belirtti. Yaratıcı endüstriler bağlamında kadınların da çok değerli eserler verdiklerini ancak erkekler kadar tanınmadıklarını, araştırılmadıklarını ve öne çıkarılmadıklarını ekledi. 

Bir ekosistem içerisindeyiz ve bu dünya yangınında bizim şarkılarımız tek başına kalmayacak

Kültür-sanat alanında kapsayıcı bir tavır geliştirilmesinin önemini vurgulayan Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun “Teknolojinin herkes için erişilebilir, kullanılabilir ve sanatsal üretim için avantajlı durumda olmasını hayal ediyoruz” dedi. Özellikle gençlerin ve genç kadınların Türkiye’ye dair umutsuzluklarının giderek arttığı dönemde umutları büyütmek ve birlikte değiştirebileceğimizi göstermek için adım attıklarını sözlerine ekledi. Kadın ve LGBTIQ+ bireylerin çoğunlukta olduğu çok başarılı bir festival organize ettiklerini, bu başarı hikayesinin kültür sanat alanındaki eşitsizliklerle mücadele etmek anlamında önemli bir ivme olduğunu aktardı. Alternatif  bir alan yaratarak, farklı dezavantajlı gruplara olanak sağlamayı hedef edindiklerini aktaran Beril Sarıaltun, içerik üreticilerini destekleyerek yaratıcı cesareti geliştirmeye katkı sunabileceğimizin altını çizdi.  

Herkes sanatın yarattığı titreşimin bir parçası olabiliyor

Bir araya gelişlerimizin tesadüf eseri değil, ciddi bir emeğin sonucu olduğunu aktaran  British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, eşitlik, adalet, çeşitlilik, kapsayıcılık ilkelerine dayanarak üretim ve paylaşım alanı sunduklarından bahsetti. Çoğunluğun toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sorunlar sıralamasında geri plana attıklarını ve kendi konfor alanlarından konuşmalarını eleştiren Aysun; herhangi bir konunun diğerinden öncelikli olmadığını ve bu sorunları birlikte tartışırsak doğru bir zeminde olacağımızı belirtti. Sanatın fark yarattığını ve bu sayede kalplere dokunduğunu aktaran Aysun “Hikayeleri dinlemeye başladığımızda ne kadar benzer olduklarını fark ettik. Bu benzerlik bize birbiriyle dayanışma halinde olan kadınlar arasında yaş ve kimlik gibi farklarının ortadan kalktığını gösterdi.” dedi.

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konuşulacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği'nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği odağında gerçekleşecek.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 30 Kasım Çarşamba günü 18.30 –  21:30 saatleri arasında Zorlu PSM ev sahipliğinde yapılacak.

Sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nda toplumsal cinsiyet eşitliğini sanat üzerinden ele alacağız.

Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı Dicle Karaozan’ın açılış konuşmasını yapacağı panelde, Beats By Girlz Türkiye Koordinatörü Beril Sarıaltun, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece konuşmacı olarak yer alacak. Panelin moderasyonunu ise UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Aslı Çoban gerçekleştirecek.

Etkinlik Akışı:

18:30-19:00 | Buluşma & İkram

19:00-20:30 | Panel

Moderatör: UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Aslı Çoban

Konuşmacılar:                         

Beril Sarıaltun, Beats By Girlz Türkiye Koordinatörü, Müzisyen

Esra Aysun, British Council Türkiye Sanat Direktörü

Özlem Ece, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü

20:30-21:30 | Networking & İkram

21:30 | Kapanış

Sorunlara Çözümler Buluşmamızda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme konuştuk

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz Sorunlara Çözümler Buluşması’nda, sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını aynı amaç etrafında bir araya getiriyoruz. 11 Ekim Salı günü, Impact Hub’ta gerçekleşen Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme başlığını ele almak üzere bir araya geldik. Buluşmada, kapsayıcı büyümeyi, etik kültürünü ve çalışan mutluluğunu konuştuk. Problemlerin çözümünde sistematik bakış açısına sahip olmanın ve kavramların yeniden sorgulanmasına duyulan ihtiyacın önemini vurguladık.

s360 Stratejik Öğrenme ve Liderlik Direktörü Eren Öztürk, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın birbirleriyle olan ilişkileri ve etkilerinin çatışmaması için sistematik bir bakış açısına duyulan ihtiyacın, amaçları gerçekleştirirken yapıcı bir iletişimin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Eren Öztürk’e göre kavramları baştan sorgulamamız şart. Öztürk: “Birbirleri arasında ters etkileşimde olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları var. SKA’ları yekpare bir mozaik olarak görmek lazım.”

İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme konuşurken kültür faktörünü unutmamız gerektiğini hatırlatan Öztürk’e göre: “İnsana yakışır işi meslekte anlam bulmak ve yeşil dönüşüm üzerinden tanımlıyoruz ancak insana yakışır iş sadece kuzey ülkeleri üzerinden düşünülmemeli, beklentiler kültürden kültüre değişiyor.”

Etik: İnsana Yakışan İş ve Ekonomik Büyümenin Ortasında Bir Mihenk Taşı

Demokrasi, ekonomik ve etik çalışma ilişkisini ele alan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) Yönetim Kurulu Üyesi Hande Karakülah, ekonomik kalkınmada etik çalışmanın önemini vurguladı.  Karakülah: “Ekonomik kalkınmayı etik bir şekilde yapmazsak insana yakışan bir işten bahsetmemiz mümkün değil. İnsana yakışan iş ve ekonomik büyümenin ortasında etik bir mihenk taşı gibi duruyor.” 

Veri üretim çalışmalarının yaygınlaştırılmasından da bahseden Karakülah’a göre: “Verinin demokratize edilmesi ve etik ikliminin yaygınlaştırılması önemli. Demokratikleşme endeksi ve ekonomik endeks arasında kuvvetli bağlar olduğunu görmeliyiz.”

Yeni Nesil, Topyekün, Bütüncül, Holistik Çözümler

Innovation for Development Direktörü Doğan Çelik, kapsayıcı büyümeye odaklanmamız gerektiğini bizlere hatırlatıyor. Çelik: “Kalkınmanın çok boyutlu problemlerine yeni nesil, toplu, topyekün, bütüncül, holistik ve birlikte çözümler getirmeliyiz.” 

Çelik’e göre, kadın istihdamına ve girişimcilere finansal destek vermek kapsayıcı büyümeye pozitif bir etki yaratacak.

Allianz Türkiye Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Müdürü Özlem Mutlu Doğan, firmanın eksikliklerinin tespit edilip önceliklerinin belirlenmesinin öneminden bahsetti. Doğan: “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın taşıdığı risk ve fırsatları doğru okumak için önceliklendirme analizi önemli.”

Özlem Mutlu Doğan’ın gelecekte nelerin değişmesine ihtiyacımız var sorusuna yanıtı: “çalışan mutsuzluğu”. Doğan: “Great place to work herkesin katkı verip anlam bulduğu, mutlu olduğu bir çalışma ortamı demek, biz bunu başardık.”

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme konuşulacak

Şehirlere dönüşümüzle birlikte Sorunlara Çözümler Buluşmaları'na kaldığımız yerden devam ediyoruz!

UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz Sorunlara Çözümler Buluşması’nda, sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını aynı amaç etrafında bir araya getiriyoruz.

11 Ekim Salı günü “Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” başlığını konuşmak üzere Impact Hub’da buluşuyoruz.

Sorunlara Çözümler Buluşmamızda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Etkinlik Akışı:

18:30-19:00 | Buluşma & İkram

19:00-20:00 | Panel

Moderatör: Simay Kardeş, UNDP Türkiye Ülke Ofisi Özel Sektör ve Stratejik Ortaklıklar Sorumlusu

Konuşmacılar:

Hande Karakülah, TEİD Yönetim Kurulu Üyesi

Eren Öztürk, S360 Stratejik Öğrenme ve Liderlik Direktörü

Doğan Çelik, International 4 Development (I4D) Direktörü

Özlem Mutlu Doğan, Allianz Türkiye Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Müdürü

20:00-21:00 | Networking & İkram

21:00 | Kapanış

Impact Hub Adres: Yeşilce, Levent Sanayi, Emirşah Sokak, No:21, 34418 Kâğıthane/İstanbul

27. Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İklim Değişikliğine Bağlı Afetlere Uyum Konuşuldu

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”nın 27.’sini Amaç 13: İklim Eylemi başlığında gerçekleştirdik. İklim değişikliğine bağlı yaşanan afetlere hazırlıklı olmak ve riskleri azaltmak üzere değerli konuklarımız öneri ve tecrübelerini bizlerle paylaştılar. UNDP Türkiye “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” İletişim Asistanı Merve Elibirlik'in moderatörlüğü üstlendiği panelde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Tuğaç, Grundfos Türkiye İletişim Müdürü Gonca Başar, Yerli Yeşil Yeni Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ve Ecording Kurumsal Partnerlikler ve Satış Müdürü Zehra Solmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Çevresel riskleri merkeze almamız gerek

Yerli Yeşil Yeni Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun iklim değişikliğinin artırdığı riskleri nasıl önceliklendirmemiz gerektiği hakkındaki görüşlerini dinledik. “Toplum olmadan ekonominin olmadığı, ekonomi olmadan da toplumun hayatta kalmasının mümkün olmadığı gerçeğini bilerek bu riskleri tanımlamamız gerek.” Son zamanlarda yaşanan afetlerin getirdiği zararların ve risklerin önlenmesinin yetersizliğini vurgulayan Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu: “Aşırı betonlaşma, asfaltlar, alışveriş merkezleri ile donatılmış bir şehre yağan yağmuru özümseyebilecek toprağın ve  yeşil alanın neredeyse olmaması Başkent Ankara’da büyük risklerle karşı karşıya kalmamıza neden oldu.”

Kırılganlıkları azalt, dirençliliğini artır, uyum kapasiteni güçlendir

Kentsel alanların iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek yerler olduğunu dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Tuğaç:Biz projeksiyonlarla bazı etkileri ön görebiliriz fakat bir de ön göremediğimiz etkiler bulunmakta. Bunlar maalesef ki daha şiddetli, sık ve yaygın bir şekilde görünmekte.” İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak üzere eylemler tanımlanmadığı sürece hedefimize ulaşmamız zorlaşacak. Bu durumu önlemek adına yapılabilecekleri anlatan Dr. Çiğdem Tuğaç: “İlk adımımız etki ve etkilenebilirlik analizleri ile başlamak olmalı. Böylelikle, sorunumuzu anlayabilir, uyum eylemlerini de tespit edebiliriz.” Dr. Çiğdem Tuğaç sözlerini şu şekilde tamamladı: “İnsanlık doğa temelli çözümler ile mühendislik çözümlerin hibrit biçimde kullanıldığı bir eğilime doğru gitmekte.”

İklim için çalışmak aslında su için çalışmaktır

Grundfos’un her faaliyetinin sürdürülebilirlik odağında gerçekleştirildiğinin altını çizen Grundfos Türkiye İletişim Müdürü Gonca Başar: “Attığımız adımlarla küresel bir fark yaratmaya, Ar-Ge çalışmalarımız ile her yeni ürünümüzde biraz daha enerji verimli ve su tüketimini azaltmaya yönelik ürünler geliştirmeye çalışıyoruz.” Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için öncelikle şirketlerin enerji tüketimini azaltması gerektiğini belirten Başar, çevre mevzuatlarına uyumlu hareket edip karbon ayak izlerini iyileştirerek enerji optimizasyonunun sağlanabileceğini dile getirdi.

Küçük değişimler ekosistem ve sürdürülebilir bir dünya için büyük katkıda bulunuyor

Ecording Kurumsal Partnerlikler ve Satış Müdürü Zehra Solmaz: “İklim krizini durdurmak için yapmamız gereken en temel şey üretim ve tüketim biçimlerimizi değiştirmek ve fosil yakıtları toprağın altında bırakmak.” İklim değişikliğine bağlı afetlerden ormanların ciddi şekilde etkilenmesinin ve ormansızlaşmanın iklim değişikliğini derinleştirdiğinin altını çizen Zehra Solmaz: “Ormanları kaybettikçe biyoçeşitliliği de kaybediyoruz, ekosistemlerimizi yok ediyoruz. Hepimizin üzülerek takip ettiği orman yangınları ve tropikal alanların endüstriyel tarıma açık olması gibi nedenlerle ciddi oranda ormanı kaybettik.” Bu alanların ve orada yaşayan canlıların korunması için yapılan baskının şirketlerin daha sürdürülebilirlik odaklı olmasını ve karbon ayak izlerinin azalması için daha az enerji tüketmesiyle sonuçlandığını vurguladı.

Yazıda emeği geçen Veibe Maksuti’ye çok teşekkür ederiz.

Etkinliğimiz Youtube kanalımız üzerinden de canlı olarak yayınlanmıştır. 27. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı izlemek için;

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İklim Değişikliğine Bağlı Afetlere Uyum Konuşulacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması, Amaç 13: İklim Eylemi odağında gerçekleşiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 14 Haziran 2022 Salı günü 18.00 – 19:30 saatleri arasında yapılacak.

Sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nda iklim değişikliğine bağlı afetlere uyum kurumların iyi uygulama örnekleri çerçevesinden konuşulacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Tuğaç, Grundfos Türkiye İletişim Müdürü Gonca Başar, Yerli Yeşil Yeni Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ve Ecording Kurumsal Partnerlikler ve Satış Müdürü Zehra Solmaz‘ın konuşmacı olarak yer alacağı panelin moderatörlüğünü UNDP Türkiye “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” İletişim Asistanı Merve Elibirlik yapacak.

İklim değişikliğine ve afetlere uyum başlığı altında yapacağımız Sorunlara Çözümler Buluşmamızda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Zoom üzerinden yapılacak etkinliğimize kayıt olmak için aşağıdaki linki tıklayınız. Kaydınızın ardından e-posta adresinize bir bağlantı linki gelecektir. Bu linke tıklayarak etkinliğe katılabilirsiniz.

Etkinliğimiz Youtube kanalımız üzerinden de canlı olarak yayınlanacaktır. Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı izlemek için;

Sorunlara Çözümler Buluşması Amaç 4: Nitelikli Eğitim odağında gerçekleşti

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye ve Zorlu Holding desteği ile yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşması’nın” 26.’sını gerçekleştirdik. Amaç 4:Nitelikli Eğitim” odağında gerçekleşen buluşmamızda İzelman Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Kent Konsey Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez, Tolkido Kurucu Ortağı Can Yıldız ve Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmelerbizlere hikayeleriyle ve yaptıkları çalışmalarla ilham verdiler.

Nitelikli eğitim temel bir insan hakkıdır

“Amaç 4: Nitelikli Eğitim” odağında gerçekleşen buluşmamızın moderatörlüğünü üstlenen UNDP Türkiye İletişim Sorumlusu Bahar Paykoç; “Amaç 4’e ulaşmamız,  tüm küresel amaçlara ulaşabilmemiz için  çok önemli. Daha iyi bir dünyaya ulaşmamız için sürdürülebilir kalkınma gibi önümüze konulmuş olan idealleri, buna katkıda bulunacak insanları geliştirmek anlamına geliyor.”

Nitelikli eğitim amacına ulaşmak için en iyi iki yoldan birinin iş birliği içinde çalışmak olduğunu söyleyen Paykoç, ikincisinin de UNDP Türkiye mottosu olan kimseyi geride bırakmamak olduğuna inanıyor.

Sürdürülebilir kalkınma için nitelikli eğitim gerekli

Eğitimci, yerel yönetimlerde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alan İzelman YK Başkanı ve İzmir Kent Konsey Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı; “Tüm bu deneyimlerinizi düşündüğümüzde Nitelikli Eğitimi nasıl tanımlarsınız sorusuna eğitimin bir boyutunun aynı zamanda bireysel gelişime bağlı olduğunu söyledi ve sözlerine devam etti: “Herkesi kapsayan nitelikli bir eğitim sağlayabilirsek sürdürülebilir kalkınma için ulaşılması gereken hedefleri çok daha rahat başarabileceğimizi düşünüyorum.”

Tekrarlanan eğitim ve bilgilerin zamanla etkisini kaybedeceğini ve her fırsatta yeniliğe doğru adım atılması gerektiğini düşünen Akyarlı, kişi ancak yaratıcı olursa gelişimin var olacağını belirtti ve yaratıcılığın özgür düşünce gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Nitelikli ve kapsayıcı eğitime erişmek için en önemli aktörler öğretmenlerdir

Öğretmenler adına değil, öğretmenlerle beraber hareket eden bir oluşum olduklarını vurgulayan Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez, Öğretmen Ağı’nın oluşum hikayesini katılımcılarla paylaştı. Öğretmenlerden aldıkları geri dönüşleri de aktaran Sönmez, kendilerini yalnız ve çaresiz hisseden pek çok öğretmen olduğunu belirtti. “Bir değişim çağrısı oluşturduk. Öğretmeni merkeze alan ama onun çevresine eğitimin dışında da olsa odağına eğitimi alan, öğretmenle birlikte hareket etmek isteyen tüm paydaşları bir araya getiren bir dayanışma ağıyla sürdürülebilir bir öğrenme topluluğu oluşturabiliriz.”

“Sadece geçen yıl ağımızda 400 tane etkinlik oldu.” diyerek Öğretmen Ağı’nın amaçlarından bahseden Sönmez, “Bu etkinliklerin amacı, bir arada düşünmek, üretmek ve çözüm oluşturmak için çeşitli araçlar geliştirmek. Kimi zaman bir deneyim paylaşımı etkinliği olabiliyor, kimi zaman ortak stratejiler belirleniyor, kimi zaman da belli bir sorun etrafında bir araya gelip o sorunun çözümü için çalışılıyor.” dedi.

Gençlik ve istihdam alanında sürdürülebilir yatırımlar yapıyoruz

Türkiye’de ne eğitimde ne de istihdamda yer alan büyük bir genç nüfusu var. Genç istihdamını odağına alan Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmeler, çözüm olarak en başta eğitimin geldiğini düşünüyor. “Hedefimiz holdingin itibarını güçlendirmek değil, gençlere istihdam kazandırmak ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak.”, diyerek bizlere kısaca amaçlarını açıklayan Eşmeler: “Özellikle, Anadolu’da daha az bilinen devlet üniversitelerinde okuyan gençlere okuldan işe geçiş süreçlerinde istihdam sağlıyoruz veya istihdam edilebilirliklerini artırmak için eğitimler veriyoruz.”

Amacımız bağımsız bir hayat

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için geliştirilen ve bugün 15.000’den fazla çocuğun günlük olarak kullandığı yeni nesil bir öğrenme platformu olan Tolkido’nun Kurucu Ortağı Can Yıldız, platformun amacını bizlerle paylaştı. “Uygulamalı davranış analizinde yoğun eğitim alan otizmli bir bireyin yetişkin olduğunda bağımsız bir hayatının olma oranı %55 olarak ölçülmüş. Türkiye’de otizmli çocuklar ailesine %100 bağımlı olarak yetişiyorlar. Türkiye’de bağımsızlığını kazanabilmiş bir otizmli çocuk bile yok ve bu eğitim sistemimizden kaynaklanıyor. Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalıştığımız yöntem ve ailelere sunduğumuz rehberlikle çocukların bağımsız bir hayat sürebilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Bütün amacımız bu. Bunları yaparken ailelerine de mobil uygulama üzerinden özel eğitimler veriyoruz. En iyi ve en donanımlı sınıflarda verilen bilimsel tabanlı eğitimi, hiçbir donanımı olmayan bir evde de aynı kalitede vermeyi amaçlıyoruz.”

Yazıda emeği geçen Veibe Maksuti’ye çok teşekkür ederiz.

26. Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı izlemek için;

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Amaç 4: Nitelikli Eğitim konuşulacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması Amaç 4: Nitelikli Eğitim odağında gerçekleşiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 26 Nisan Salı günü 18.00 – 19:30 saatleri arasında yapılacak.

Sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Türkiye’de eğitimin mevcut durumu, eğitimde fırsat eşitliği ve kurumların iyi uygulama örnekleri konuşulacak.

İzelman YK Başkanı ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez, Tolkido Kurucu Ortağı Can Yıldız ve Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmeler‘in konuşmacı olarak yer alacağı panelin moderatörlüğünü UNDP Türkiye İletişim Sorumlusu Bahar Paykoç yapacak.

Nitelikli eğitim başlığı altında yapacağımız Sorunlara Çözümler Buluşmamızda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Zoom üzerinden yapılacak etkinliğimize kayıt olmak için aşağıdaki linki tıklayınız. Kaydınızın ardından e-posta adresinize bir bağlantı linki gelecektir. Bu linke tıklayarak etkinliğe katılabilirsiniz.

Etkinliğimiz Youtube kanalımız üzerinden de canlı olarak yayınlanacaktır. Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı izlemek için;

Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon konuşulacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon odağında gerçekleşiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 22 Mart Dünya Su Günü 18.00 – 19:30 saatleri arasında yapılacak.

Sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nda iklim krizi ve su ilişkisi, farklı sektörlerdeki su tüketiminin boyutları ve kurumların iyi uygulama örnekleri konuşulacak.

Zorlu Tekstil Çevre Birimi Yöneticisi Ecem Günaç, Biopipe Global Corp. CEO Enes Kutluca, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü
Asya Verimlilik Teşkilatı Türkiye İrtibat Sorumlusu, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Gözde Bosnalı,
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dağlı‘nın konuşmacı olarak yer alacağı panelin moderatörlüğünü UNDP Türkiye Doğal Kaynaklar ve Biyoçeşitlilik Projeler Koordinatörü Hatice Dinç yapacak.

Temiz Su ve Sanitasyon başlığı altında yapacağımız Sorunlara Çözümler Buluşmamızda sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Zoom üzerinden yapılacak etkinliğimize kayıt olmak için aşağıdaki linki tıklayınız. Kaydınızın ardından e-posta adresinize bir bağlantı linki gelecektir. Bu linke tıklayarak etkinliğe katılabilirsiniz.

Etkinliğimiz Youtube kanalımız üzerinden de canlı olarak yayınlanacaktır. Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı izlemek için;

24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İş Dünyasında Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı Ele Aldık

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları etrafında sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nın 5. yılındayız! 2022 yılının ilk Sorunlara Çözümler Buluşması’nı Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması odağında gerçekleştirdik. UNDP Türkiye ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz 24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı 8 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdik. UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizde, çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları arasındaki farkı, eşitsizliklerin azaltılması için akademi, özel sektör ve yerel yönetimlerin rolünü ele aldık. Panelistlerimizin çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları dinledik.

Global Compact Türkiye Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Çalışma Grubu Üyesi ve WPP Türkiye İnsan Kaynakları, Kültür ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Aysun Sayın iş dünyasının çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna bakış açısını, gerçekleştirdikleri çalışmaları bizlere anlattı. Sayın: “Kapsayıcılık çeşitlilikten ayrılıyor. Dansa davet ettiniz ama dans pistine kaldırabildiniz mi? İş dünyası olarak çalışma yaşamına kattınız ama çalışma yaşamının tüm fırsatlarından eşit derecede faydalanmalarını sağlayabiliyor musunuz? Kendi kimlikleri ile açık bir şekilde yaşayabiliyorlar mı? Özel gereksinimlerini karşılayacak donanımları sizden talep edebiliyorlar mı ve siz bunları karşılayabiliyor musunuz?”

CCI Grup Çalışan İlişkileri ve İnsan Hakları Müdürü Banu Kököz uluslararası bir şirket olarak çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunu nasıl ele aldıklarını katılımcılarla paylaştı. Çalışanların konuyu içselleştirmesinin önemine vurgu yaptı. Kököz: “Altyapıyı iyi kurarsan, temeli sağlam atarsan bir dönüşüm görebilirsin. Çok kültürlü bir coğrafyada iş yapıyoruz. Bariyerleri fırsat olarak görüyoruz. Büyük bir ekosistemimiz ve etki alanımız var. Gittiğimiz her ülkede, eşit fırsatlar sunma ve dahil etme anlayışını taşıyoruz. Mesajdan, vaatten, söylemden bir adım öteye geçilebilmesi için bu konunun net bir politikaya, sisteme dönüşmesi gerekiyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu Salman Öztürk ile çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları arasındaki farkı ve akademi ile iş dünyası ortaklıklarını konuştuk. Dr. Öztürk: Çeşitlilik insanları birbirinden farklı, parmak izi kadar özgün kılan kimlik özelliklerinin bir sonucudur ve insan toplumlarının gerçeğidir. Çeşitliliğin olup olmamasını kimse seçemez. İş dünyasının seçtiği; farklı kimlikleri fark etmek, saygı duymak, değer vermek, kurumun içerisinde kimlik çeşitliliğini temsil edip etmemek. Özel sektör, “Kimi içeri alacağız, kimi dışarıda bırakacağız?” sorusuna yanıt veriyor.” Akademi ile iş dünyası ortaklıkların nasıl sağlanacağı hakkındaki görüşlerini de katılımcılarla paylaşan Dr. Öztürk: “Akademisyenler bilimsel alanda ürettiği veriyi dışarıda popüler mecralarda paylaşmak konusunda çok motive olmayabiliyorlar. İş yerleri de akademide üretilen bilgiye ulaşmak ve onu pratiğe dönüştürmek konusunda yeterince etkili olamayabiliyor. Akademi – iş yerleri ortaklıkları bazı arayüzler veya köprüler sayesinde oluşabiliyor.”

İBB İstanbul Planlama Ajansı Sosyal Politikalar Ofis Koordinatörü Zelal Yalçın yerel yönetimler için çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarının ne ifade ettiğini, bu konunun yerel yönetimlerde kurum kültürüne ve kalıcı bir politika ve hizmet alanına dönüşmesi için atılan adımları katılımcılarla paylaştı. Yalçın: “Yerel yönetimlere temel şehircilik hizmetlerinin sağlanmasının yanı sıra, sosyal alanın düzenlenmesi, geliştirilmesi ve buradaki ihtiyaçların karşılanması üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor. Toplumsal sürdürülebilirliğini anahtar kelimelerinden biri kapsayıcılık ve çeşitlilik. Bunu sağlamak için yerel yönetimlerin politika ve hizmetler geliştirmesi bugünün dünyasında artık vazgeçilmez.”

24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı izlemek için;