2021 Yılında Sürdürülebilirlik Adımları Derneği

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak yaptığımız çalışmaları en iyi ayçiçeklerinin anlattığını düşünüyoruz; çünkü onlar birbirleriyle uyum içinde hareket ediyorlar. Güneşe, ışığa duydukları ihtiyaç, onları aynı amaç uğrunda birleştiriyor. Sorunların farkındayız, ama en karamsar anda bile çözümün ışığını görmek ve bu ışığı büyütmek için adımlar atıyoruz. Bizler de yüzümüzü hep güneşe döndük ve onu takip ediyoruz. İyiyi beslemek, aydınlık günleri birlikte inşa etmek için çalışıyoruz. 2021 yılında da bu bakış açısı ile çalışmalarımızı gerçekleştirdik.

2021’in başında dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik platformunun Birleşmiş Milletler Global Compact Türkiye’ye üye olan 45 sivil toplum kuruluşundan biri olduk.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteğiyle yürüttüğümüz Amaçlar için İletişim projesini başarıyla tamamladık. Gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı arttırmak amacıyla tasarladığımız projede 91 genç bizlerleydi. Türkiye’nin 23 şehrinden eğitimlerimize katıldılar.

1 yıl boyunca süren projenin kapanışını yapmak üzere 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde özel bir gece düzenledik. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe özel sektör temsilcileri, eğitim katılımcıları, gazeteciler ve akademisyenler katıldı. 

Sivil Toplum için Destek Vakfı, EBRD ve Turkey Mozaik Foundation desteğiyle Çevreci Etkinlikler platformunu yeniledik. Çevreci Etkinlikler platformu üyeleri, Türkiye’de farklı kişi ve kurumlar tarafından gerçekleştirilen sürdürülebilirlik odaklı etkinlikleri takip etmeye devam ederken, eğitim videolarına ve iş ilanlarına da ulaşabiliyorlar.

Çevreci Etkinlikler’in lansmanını yapmak ve Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının görünürlüğünü ve iletişimini tartışmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik. Çevreci Etkinlikler platformundaki yenilikleri katılımcılarımızla paylaştık. “STK’ların Görünürlüğü ve İletişim Çalıştay”ında sivil toplum kuruluşlarının bilinirlikleriyle ilgili sorunları tartıştık, çözüm önerilerimizi sunduk. 15 farklı sivil toplum inisiyatifinden 17 temsilci etkinlikte bizlerleydi.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz Sorunlara Çözümler Buluşması’na 2021 yılında da devam ettik. Yıl boyunca 6 buluşma düzenledik. Sosyal girişimlerden, sivil toplum kuruluşlarından, özel sektörden ve kamu kurumlarından birbirinden değerli 29 konuşmacı ağırladık. Oturumlarımıza katılan 516 dinleyici sorularıyla konunun derinliklerine inmemize yardımcı oldu. YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanan buluşmalarla 2709 kişiye ulaştık.

Sürdürülebilirlik Gündemi yayınlarımızda birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ettik. İklim krizi, sosyal girişimcilik, spor dünyasında sürdürülebilirlik, sürdürülebilir moda, ikinci el alışveriş konularını yayınlarımızda ele aldık. Ülkemizi etkileyen müsilaj, orman yangınları gibi krizlerin ardından konuyu uzmanlarla derinlemesine ele aldığımız yayınlar gerçekleştirdik. Toplamda 2000 izlenmeye ulaştık. 

Barınak filmi, 8. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ve Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde gösterildi. Film, sudaki yaşamın devam edebilmesi, sahil şeridinin erozyondan korunması, sudaki ekosistemin çeşitlenmesi için insanlar tarafından inşa edilen yapay resiflerin önemine dikkat çekiyor.

2021 yılı boyunca 54 etkinlikte konuşmacı olarak yer aldık. Radyo ve televizyon programlarına konuk olduk, mentorluk yaptık, çalıştaylara katıldık. İklim eylemi, sürdürülebilir yaşam, balkon bahçeciliği, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konularında şirket çalışanlarına yönelik kurum içi eğitimler verdik.

2022, umudun yaygınlaşması için atılan sürdürülebilirlik adımlarının çoğalacağı bir yıl olsun.

Tavsiye Edilen Yazılar