8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi

Devridaim ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel, kadın ve afetler konusu odağında Çözümler Atölyesi’nde buluşuyor.

Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi; kadınların iklim değişikliklerinin ve afetlerin etkileri karşısında yaşadıkları zorlukları ve mücadeledeki rollerini ele alarak daha eşit bir dünya yaratmak için çözümler bulmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara nasıl çözüm üretebileceklerini atölye çalışmasıyla deneyimlemeleri ve harekete geçmeleri sağlanacaktır.

Çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunları kendine dert edinen herkesi atölyemize bekliyoruz.

Atölyeye kayıt olmak için tıklayınız.

Enerjik Okullar projesinin Samsun ayağını tamamladık

Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla Enerjik Okullar Faz II Projesi’nin seminer ve atölye çalışmalarını, 17 - 18 Ocak 2023 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğiyle yürütülen projeyle Samsun’da 280 meslek lisesi öğrencisiyle buluştuk.

İlham veren konuşmalar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin ilk gününde öğrenciler, ilham veren konuşmacılarla bir araya geldiler. Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal ve Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz konuşmacılar arasında yer aldı.

Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, çevre dostu olmayı başarabilmiş sürdürülebilir markalar yaratırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, tasarımda sürdürülebilirliğin olmazsa olmazlarını katılımcılarla paylaştı. Bilinçli tüketim anlayışını benimseyerek bir yaşam tarzı haline getirmeyi öneren Çoban, tüketiciler için çıkardıkları Sorumlu Alışveriş Rehberi ile yerelde üretilen sürdürülebilir ürünleri satın alırken tüketicilerin dikkat etmeleri gerekenleri aktardı.

Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, iklim krizinin sebeplerini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini aktardığı konuşmasında büyük dönüşümlerin küçük adımlarla başladığı mesajını verdi. Yerel üreticileri destekleyerek, çıkardığımız atıkları tanıyarak kullandığımız ürünleri doğa dostu alternatiflerle değiştirmenin önemine vurgu yapan Ormanlı Balpınar, bireylerin sorumluluk almasının ve talep etmeye başlamasının sürdürülebilir bir yaşama geçişin bir parçası olduğuna değindi.

Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal, dijitalleşme ve teknolojiyle sosyal etkisi yüksek girişimlerin, eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğini ve doğa dostu markaların ortaya çıkış hikayelerini aktardı. Dünyadan ve Türkiye’den inovatif girişimlerden örnekler paylaşan Elal, katılımcılara merak etmelerini, araştırmalarını ve denemekten korkmamalarını tavsiye etti.

Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, enerjinin hayatımızdaki yeri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Meslek lisesi mezunu olan Topuz, okul yıllarında yaşadıklarını ve kariyer öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Çözümler Atölyesi ile sorunlara çözümler ürettik

Etkinliğin ikinci gününde meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Katılımcılar, yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara yaratıcı düşünme tekniklerini kullanarak etkisi yüksek çözümler ürettiler. Okullarda enerji verimliliği, atık yönetimi, tarımda teknoloji kullanarak verimliliğin artırılması, deniz kaynaklarının korunması, sanayi dönüşümü için meslek liselerinin önemi konularında gruplara ayrılan öğrenci ve öğretmenler; sorunları belirleyip çözümleri üzerinde çalıştılar. Günün sonunda sunumlarını gerçekleştiren katılımcılar; ekip halinde çalışmayı, sorunlara çözüm odaklı bakabilmeyi deneyimlediler.

Kurum içi eğitim ve etkinliklerimiz devam ediyor

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak kurum içi eğitim, atölye ve etkinliklerimizi farklı kurumlarda uygulamaya devam ediyoruz.

Baymak çalışanları ile Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nde bir araya geldik. Üretim alanında enerji verimliliği, atık yönetimi ve ürün yaşam döngüsü odak alanlarında Çözümler Atölyesi düzenledik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum’un sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları sunumunun ardından sorunlar üzerinde tartışarak çözüm önerilerini ortaya koyan katılımcılar gün sonunda sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dernek Genel Sekreterimiz Doğa Tamer, Goethe Enstitüsü’ne yönelik hazırladığı “Sürdürülebilir Satın Alma” başlıklı sunumuyla atık yönetimi, enerji ve gıda konularında enstitüde yapılabilecek iyileştirmelere değinirken; sorumlu ve sürdürülebilir satın alma örneklerini de katılımcılara aktardı.
Sürdürülebilirliğin Önemi

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan gıda tarım özelinde çalışan şirket çalışanları ile İzmir’de bir araya geldik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum, gıda-tarım alanında çalışan firmalar için sürdürülebilirliğin önemini, Türkiye’de ve dünyada bu alandaki iyi uygulama örneklerini paylaştı.

Dernek Başkanımız Emrah Kurum; Mert Teknik Sürdürülebilirlik Dönüşümü Projesi kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eğitimini gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ile ilgili temel kavramları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı, Türkiye’den ve dünyadan iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaşan Kurum, özel sektörün dönüşümü için çalışanların katılımcı rolüne de değindi.

Betül Mardin Seminerleri’ndeydik

Betül Mardin Seminerleri'nde Dernek Başkanımız Emrah Kurum konuşmacı olarak yer aldı.

Betül Mardin Seminerleri kapsamında her yıl önde gelen iletişimcileri ve profesyonelleri ağırlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi bu yıl sürdürülebilirlik yaklaşımlarının iletişim sektöründeki yansımalarını tartışmaya açtı. Değişen Dünyada Sürdürülebilirlik İletişimi temasıyla düzenlenen seminerde Dernek Başkanımız Emrah Kurum da konuşmacı olarak yer aldı. Sivil toplum, iş dünyası ve özel sektörden pek çok değerli ismin bir araya geldiği seminerde Kurum; Sivil Toplum-Özel Sektör İşbirliği Nasıl Olmalı? başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Dernek Başkanımız Emrah Kurum’un konuşmasını dinlemek için:

Enerjik Okullar Projesi ile Amasya’daydık!

Enerjik Okullar projesinin açılışını Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkıları ve Amasya Üniversitesi ev sahipliğinde 22 - 23 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirdik, meslek lisesi öğrencileriyle dolu dolu iki gün geçirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğinde başlatılan proje; meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

300 öğrenciyle seminer ve atölyeler

Programın ilk günü, yaklaşık 300 meslek lisesi öğrencisinin katılımıyla sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji ve teknoloji başlıklarında farkındalık artırma seminerleri gerçekleştirdik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum, Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz ve Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal’ın konuşmalarının ardından, öğrencilerle Amasya Üniversitesi’nin mühendislik ve mimarlık fakültelerini gezdik.

İkinci gün, öğrenciler ve öğretmenlerin katılımıyla Çözümler Atölyesi düzenledik. Atölyede, meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri sorunlara çözüm odaklı yaklaşma, beyin fırtınası yapma ve ekip halinde çalışma fırsatını buldular.

KOBİ’ler için Sürdürülebilirlik Atölyesi gerçekleştireceğiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Meta, Habitat Derneği ve Hackquarters ortaklığında yürütülen Sınırları Aşan KOBİ’ler Projesi kapsamında "KOBİ'ler İçin Sürdürülebilirlik" Atölyesi gerçekleştireceğiz!

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kurum tarafından gerçekleştirilecek olan atölyede, KOBİ’lerin yeşil dönüşümü ve işletmelerde atılabilecek sürdürülebilir adımları konuşacağımız atölye 28/09/2022 Çarşamba günü, saat 19:00’da gerçekleştirilecektir 

Siz de işletmeninizin  daha sürdürülebilir ve doğa dostu olmasını istiyorsanız Sınırları Aşan KOBİ’ler Programı KOBİ’ler İçin Sürdürülebilirlik Atölyesi’ne BAŞVURUN! 

SINIRLARI AŞMAK İÇİN İLK ADIMI HEMEN ŞİMDİ ATIN! 

Atölyenin detayları nelerdir? 

  • Atölye Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşecektir. 
  • Eğitime katılım ücretsizdir. Eğitim sonunda eğitime katılım sertifikası verilecektir. 
  • Başvuruları olumlu sonuçlananlara geri dönüş yapılacak olup eğitim linki katılımcıların başvurularını yapmış oldukları e-mail adreslerine gönderilecektir.   

SON BAŞVURU TARİHİ: 11/05/2022 saat 23:59

Proje hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve eğitim sürecine dair her türlü sorunuzun cevabı için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.  

Proje Hakkında 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Facebook, Habitat Derneği ve Hackquarters ortaklığında yürütülen Sınırları Aşan KOBİ’ler Programı, Türkiye’deki küçük ve orta büyüklükteki işletme ve girişimcilerin dijitalleşme becerilerini artırarak sınırları aşmalarını ve küresel pazarda bir aktör haline gelmelerini hedefliyor. İşletmelerin satış ve pazarlama yetkinliklerini geliştirmeye katkı sağlayan etkinlik ve dijital pazarlama tekniklerinin yer aldığı zengin eğitim içerikleriyle program, Türkiye’deki KOBİ’ler ve girişimcilerin sınır ötesindeki uluslararası müşterilere ulaşmalarını destekliyor.  

Başvuru Formu: https://www.jotform.com/222573082560958 

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık.

Şirketlerin iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi sürdürülebilirlik ve iklim bağlamında büyük bir önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik ve iklim arasındaki önemli meselelerden birisi de tüketici beklentileri ve satın alma davranışlarıdır. Bu noktada da markalara büyük sorumluluk düşmektedir. RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi’nin 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği ve her yıl farklı bir konuyu ele aldığı forum bu yıl geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Forumda ‘Tüketici iklim değişikliği konusunda kurumlardan ne bekliyor?’ konusu genel hatlarıyla konuşuldu. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırması sonuçlarını ele aldık.

Salim Kadıbeşegil: ‘’Bu araştırmalarla işin ciddiyetinin ne kadar farkındayız bunu anlamaya çalışıyoruz. Bir grubu, bir kişiyi, bir şirketi etkileyebilirsek onların performansını arttıracak bir bilgiyi onlara taşıyabilirsek sonuçlarından hepimiz besleneceğiz. Bizim araştırmalarımız, yurt dışındaki aktivist yatırımcıların şirketler üzerinde kurduğu baskılar bunların hepsi bir araya geldiği zaman anlamlı oluyor. Bunun içerisinden bir şey çıkartıp gündem yapmamız lazım. Bizim RepMan olarak bu misyonu hayata geçirmek üzerine bir duruşumuz var.’’

Yapılan araştırmaya göre halkın bilinçsizliği, plastik atıklar, bilinçsiz su kullanımı iklim değişikliğinin ana nedenleri olarak tanımlanıyor. Halkın ve kanaat önderlerinin konuya nasıl yaklaştığını Nuran Aksu’dan dinledik: ‘’Halka göre iklim değişikliğinin temel nedeni bilinçsizlik. Konuya kanaat önderleri perspektifinden baktığımızda kanaat önderleri konunun yönetimsel içeriğini devreye sokuyor.  30 tane kanaat önderi ile iklim değişikliğinin nedenleri hakkında görüştük ve %75’i fosil yakıtlar diyor, %70 civarlarında çarpık kentleşme ve ardından %50 bandında halkın bilinçsizliği geliyor. Kanaat önderleri ve halkı karşılaştırdığımızda, halk duyduğunu söylüyor. Kanaat önderleri ise hükümet politikalarının devreye girmesinin gerektiğini söylüyor. Hemen ardından toplumun bilinçlenmesi gerektiğini, bilinçsiz olması halinde bu düzenin bu şekilde gideceğini söylüyor.’’

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak.

Şirketlerin önümüzdeki dönemde iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi ve etkin politikalar yürütmesi büyük önem taşıyor. Tüketicilerin beklentileri ve satın alma davranışları değiştikçe markalara büyük sorumluluklar yükleniyor. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde bu hafta, RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırmasının sonuçlarını konuşacağız.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 17:00‘da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Hepinizi sohbete bekliyoruz.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya’yı ağırladık

İklim değişikliğinin sonuçlarının önüne geçebilmek için ülkelerin karbon emisyonlarını hızlıca azaltmaları gerekiyor. Bilime dayalı yöntemlere göre mutlak ve şeffaf hedefler belirlemek bu yolda sürdürülebilir adımlar atmamızı sağlıyor. Sürdürülebilirlik Gündemi'nin bu haftaki bölümünde, Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya ile iklim değişikliği ile uyum ve mücadele çerçevesinde bilime dayalı hedefler konusunu ele aldık.

İklim değişikliği iş dünyasının gündeminde en üst sıralarda yer almaya başladı. Gediz Kaya’ya göre: “Bundan sonra, atmosfere salımını gerçekleştirebileceğimiz sera gazlarının kısıtlı bir miktarı var. Büyük sanayi kuruluşlarının, fosil yakıtla enerji üretimi yapan tesislerin karbon bütçesine uyması gerekiyor. Bu da aslında bütün sanayinin elektrik, enerji üretiminin yeni bir düzen içinde, karbon bütçesinin kısıtları altında operasyonlarını düzenlemesi anlamına geliyor.”

Gediz Kaya’nın 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) konusundaki görüşlerini de dinledik. Kaya: “COP26, Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı hakkında metodolojinin belirlenmesi açısından önemli. Belirlenen yöntemlerin en önemlisi karbona bir fiyat verilmesi oldu. Karbon emisyonu alınıp satılabilen bir emtia haline getirildi.”

Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi

Şirketlerden 1,5 derece hedefi ile uyumlu, bilime dayalı hedefler belirlemeleri talep ediliyor. Gediz Kaya ile bilime dayalı hedeflerin ortaya çıkışını, bu konuda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları konuştuk. Kaya: “Firmaların kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde verdikleri hedefler var. Bu hedeflerin birbirleriyle karşılaştırılabilir olması, belirli standart metotlar üzerine kurulu olması çok önemli. Karbon bütçesine katkılarının objektif analizi yapılabilmeli. Standart hedef analizi yaratılması için metaya dayalı hedefler dediğimiz bir inisiyatifle ortaya çıkan bir hedef planlaması yaratıldı. Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi (SBTi) standart yaklaşım ve metotlarla, şirketleri emisyon azaltım hedeflerinde karbon bütçesine katkı sağlayacak bilimsel bir analize yönlendirmeyi hedefliyor.”

Kaya bilime dayalı hedefler konusunda sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda, yaklaşım ve metotların standardize edilmesi aşaması tamamlandı. Standardizasyon yöntemleriyle firmaların emisyon envanterlerini Kapsam 1, 2 ve 3 Emisyonları altında ortak metodoloji ve standartlarla raporlamaları sağlandı. Bundan sonraki aşama, azaltımın bu metodoloji ve standarda uydurulması ve bunun bilimsel temelli bir hedefe dayandırılarak bize verilmiş karbon bütçesine uyup uymadıklarının belirlenmesi.”

Tüm kurumsal şirketleri, işletmeleri bilime dayalı hedefler belirlemeye davet ediyoruz!