Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık.

Şirketlerin iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi sürdürülebilirlik ve iklim bağlamında büyük bir önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik ve iklim arasındaki önemli meselelerden birisi de tüketici beklentileri ve satın alma davranışlarıdır. Bu noktada da markalara büyük sorumluluk düşmektedir. RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi’nin 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği ve her yıl farklı bir konuyu ele aldığı forum bu yıl geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Forumda ‘Tüketici iklim değişikliği konusunda kurumlardan ne bekliyor?’ konusu genel hatlarıyla konuşuldu. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırması sonuçlarını ele aldık.

Salim Kadıbeşegil: ‘’Bu araştırmalarla işin ciddiyetinin ne kadar farkındayız bunu anlamaya çalışıyoruz. Bir grubu, bir kişiyi, bir şirketi etkileyebilirsek onların performansını arttıracak bir bilgiyi onlara taşıyabilirsek sonuçlarından hepimiz besleneceğiz. Bizim araştırmalarımız, yurt dışındaki aktivist yatırımcıların şirketler üzerinde kurduğu baskılar bunların hepsi bir araya geldiği zaman anlamlı oluyor. Bunun içerisinden bir şey çıkartıp gündem yapmamız lazım. Bizim RepMan olarak bu misyonu hayata geçirmek üzerine bir duruşumuz var.’’

Yapılan araştırmaya göre halkın bilinçsizliği, plastik atıklar, bilinçsiz su kullanımı iklim değişikliğinin ana nedenleri olarak tanımlanıyor. Halkın ve kanaat önderlerinin konuya nasıl yaklaştığını Nuran Aksu’dan dinledik: ‘’Halka göre iklim değişikliğinin temel nedeni bilinçsizlik. Konuya kanaat önderleri perspektifinden baktığımızda kanaat önderleri konunun yönetimsel içeriğini devreye sokuyor.  30 tane kanaat önderi ile iklim değişikliğinin nedenleri hakkında görüştük ve %75’i fosil yakıtlar diyor, %70 civarlarında çarpık kentleşme ve ardından %50 bandında halkın bilinçsizliği geliyor. Kanaat önderleri ve halkı karşılaştırdığımızda, halk duyduğunu söylüyor. Kanaat önderleri ise hükümet politikalarının devreye girmesinin gerektiğini söylüyor. Hemen ardından toplumun bilinçlenmesi gerektiğini, bilinçsiz olması halinde bu düzenin bu şekilde gideceğini söylüyor.’’

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak.

Şirketlerin önümüzdeki dönemde iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi ve etkin politikalar yürütmesi büyük önem taşıyor. Tüketicilerin beklentileri ve satın alma davranışları değiştikçe markalara büyük sorumluluklar yükleniyor. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde bu hafta, RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırmasının sonuçlarını konuşacağız.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 17:00‘da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Hepinizi sohbete bekliyoruz.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya’yı ağırladık

İklim değişikliğinin sonuçlarının önüne geçebilmek için ülkelerin karbon emisyonlarını hızlıca azaltmaları gerekiyor. Bilime dayalı yöntemlere göre mutlak ve şeffaf hedefler belirlemek bu yolda sürdürülebilir adımlar atmamızı sağlıyor. Sürdürülebilirlik Gündemi'nin bu haftaki bölümünde, Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya ile iklim değişikliği ile uyum ve mücadele çerçevesinde bilime dayalı hedefler konusunu ele aldık.

İklim değişikliği iş dünyasının gündeminde en üst sıralarda yer almaya başladı. Gediz Kaya’ya göre: “Bundan sonra, atmosfere salımını gerçekleştirebileceğimiz sera gazlarının kısıtlı bir miktarı var. Büyük sanayi kuruluşlarının, fosil yakıtla enerji üretimi yapan tesislerin karbon bütçesine uyması gerekiyor. Bu da aslında bütün sanayinin elektrik, enerji üretiminin yeni bir düzen içinde, karbon bütçesinin kısıtları altında operasyonlarını düzenlemesi anlamına geliyor.”

Gediz Kaya’nın 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) konusundaki görüşlerini de dinledik. Kaya: “COP26, Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı hakkında metodolojinin belirlenmesi açısından önemli. Belirlenen yöntemlerin en önemlisi karbona bir fiyat verilmesi oldu. Karbon emisyonu alınıp satılabilen bir emtia haline getirildi.”

Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi

Şirketlerden 1,5 derece hedefi ile uyumlu, bilime dayalı hedefler belirlemeleri talep ediliyor. Gediz Kaya ile bilime dayalı hedeflerin ortaya çıkışını, bu konuda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları konuştuk. Kaya: “Firmaların kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde verdikleri hedefler var. Bu hedeflerin birbirleriyle karşılaştırılabilir olması, belirli standart metotlar üzerine kurulu olması çok önemli. Karbon bütçesine katkılarının objektif analizi yapılabilmeli. Standart hedef analizi yaratılması için metaya dayalı hedefler dediğimiz bir inisiyatifle ortaya çıkan bir hedef planlaması yaratıldı. Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi (SBTi) standart yaklaşım ve metotlarla, şirketleri emisyon azaltım hedeflerinde karbon bütçesine katkı sağlayacak bilimsel bir analize yönlendirmeyi hedefliyor.”

Kaya bilime dayalı hedefler konusunda sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda, yaklaşım ve metotların standardize edilmesi aşaması tamamlandı. Standardizasyon yöntemleriyle firmaların emisyon envanterlerini Kapsam 1, 2 ve 3 Emisyonları altında ortak metodoloji ve standartlarla raporlamaları sağlandı. Bundan sonraki aşama, azaltımın bu metodoloji ve standarda uydurulması ve bunun bilimsel temelli bir hedefe dayandırılarak bize verilmiş karbon bütçesine uyup uymadıklarının belirlenmesi.”

Tüm kurumsal şirketleri, işletmeleri bilime dayalı hedefler belirlemeye davet ediyoruz!

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konuğu Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya olacak

İklim değişikliğinin sonuçlarının önüne geçebilmek için ülkelerin karbon emisyonlarını hızlıca azaltmaları gerekiyor. Bilime dayalı yöntemlere göre mutlak ve şeffaf hedefler belirlemek bu yolda sürdürülebilir adımlar atmamızı sağlıyor. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin bu haftaki bölümünde, Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya ile bilime dayalı hedefler konusunu ele alacağız. Bu konuda dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmaları kendisinden dinleyeceğiz.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 31 Mart 2022 Perşembe günü saat 16:00‘da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Korn Ferry Onursal Başkanı Şerif Kaynar oldu

Dünya değişiyor, şirketler dönüşüyor. Şirketler, çalışmalarının ekonomik sonuçlarını, çevreye olan etkisini ve sosyal refaha katkısını birlikte ele alıyorlar. 31. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Korn Ferry Onursal Başkanı Şerif Kaynar ile iş dünyasında sürdürülebilirlik için yönetim kurullarının rolünü ele aldık. Pandemi, iklim krizi gibi çevresel ve sosyal krizler karşısında şirket kurullarının çalışmalarını, yöneticilerin rolünü ve iyi bir lider olmayı konuştuk.

Sürdürülebilirlik prensiplerinin şirketlerin bünyesine doğal bir şekilde entegre edilmesinde yönetim kurullarının çalışmaları büyük önem taşıyor. Şerif Kaynar: “2008’deki finansal çöküşün ardından yönetim kurulları algısında değişim yaşandı. Yönetim kurulları, şirketin daha iyi yönetilmesi için CEO’nun sağ kolu olan, düşünülmeyen konuları düşünen, dünyada neler olup bittiğini aktaran bir grup oldu. Yönetim kurullarının dünyada 5 sene sonra neler olabileceğini ve fırsatları görebilmesi gerekiyor. İnsanlara yatırım, eğitime yatırım, dijitalleşmeye yatırım çok önemli. Yönetim kurullarında bu konulara değer veren insanların olması şart.”

Yönetim kurullarında iki şey çok önemli. Masanın etrafında kimler oturuyor, masanın etrafında neler konuşuluyor?

Şerif Kaynar: “Yönetim kurullarında üç konu konuşuluyor. Bir tanesi, riskler. Risk konusu, iş geliştirme konusu kadar önemli bir konu oldu. Şirketinizin karşılaşabileceği riskleri iyi analiz edebilen insanların yönetim kurullarına yerleştirilmesi gerekiyor. İkinci olarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı iyi anlamak gerekiyor. Üçüncüsü de sürdürülebilirlik konusunun getireceği fırsatları görebilmek çok önemli. Yöneticilerin bu fırsatları görebilmeleri ve bu konuda kendilerini eğitmeleri lazım. Bu konunun ne kadar önemseneceğinin daha tam farkında değiller. Ekolojik açıdan, enerji ve su kullanımını azaltırken hangi teknolojiye yöneleceğiz ve nasıl bir şirket kurup bunu yapacağız sorularının sorulması gerekiyor. Sosyal açıdan, bugün yeni mezun biri artık sigara fabrikasında çalışmak istemiyor. Dünyaya iyilik yapan sosyal bir yerde çalışmak istiyor. Şirketler nasıl sosyal olacaklarını öğrenmeliler. Ticari açıdan, maliyetlerini azaltmak için daha iyi mal sunup daha ucuza üretmenin yollarını bulmalılar.”

Şerif Kaynar özel sektör çalışanlarının sivil toplum kuruluşları ile ilişki kurmasının da önemine vurgu yaptı. Kaynar: “Çalışanların ve liderlerin zamanının ve parasının bir bölümünü sivil topluma ayırması gerekiyor.”

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Korn Ferry Onursal Başkanı Şerif Kaynar olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konuğu Korn Ferry Onursal Başkanı Şerif Kaynar olacak.

Sürdürülebilirlik prensiplerinin şirketlerin bünyesine doğal bir şekilde entegre edilebilmesinde yönetim kurullarının çalışmaları büyük önem taşıyor. Korn Ferry Onursal Başkanı Şerif Kaynar ile iş dünyasında sürdürülebilirlik için yönetim kurullarının rolünü ele alacağız. Pandemi, iklim krizi gibi çevresel ve sosyal krizler karşısında şirket kurullarının çalışmalarını, yöneticilerin rolünü ve iyi bir lider olmayı konuşacağız.Sürdürülebilirlik Gündemi, 24 Şubat 2022 Perşembe günü saat 16:00’da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek. 

Herkesin yayına katılım ve katkılarını bekliyoruz!

Görüşmek dileğiyle…

30. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Local Makers Kurucu Ortağı Yağmur Çoban oldu

Özel günler tüketici davranışlarını büyük ölçüde etkiliyor. Markaların tüketimi desteklemesinin de etkisiyle adeta bir "özel günler ekonomisi" ortaya çıkıyor. Peki, günümüzde tüketim kültürüne hizmet etmeden hediyeleşmek mümkün mü? 10 Şubat Perşembe günü gerçekleşen yayında Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban ile etki odaklı hediyeleri ve kuruluş hikayelerini konuştuk, ilham veren "maker"ların hikayelerini kendisinden dinledik.

Yağmur Çoban’a göre tüketim kültürüne hizmet etmeden hediyeleşmek mümkün. Çoban: “Tüketim kültürüne odaklı bir şekilde yaşamak zorunda değiliz. Fazla tüketmek istemiyor, fazla para harcamadan değerli hediyeler vermek istiyorsanız farklı bir şekilde hediyeleşmek mümkün.” Local Makers internet sitesinde sevdiklerine etki odaklı hediye vermek isteyenler için “Etik Hediye Seçme Rehberi” oluşturmuşlar. Local Makers’a göre sevdiklerimize bizi hatırlatacak, yaşamları boyunca yalnızca bir meta olarak değil bir anı, bir değer olarak da onlarla kalacak etik, çevreye duyarlı ve sorumlu bir hediye seçmek için aşağıdaki 6 soruyu sorabilir ve en az üç tanesine olumlu yanıt aldığımız hediyeyi seçebiliriz. 

  • Alacağım hediye çalışanlarını gözeten, emeklerinin karşılığının verildiği adil ve güvenli bir ortamda mı üretildi?
  • Tercih ettiğim hediyenin üreticisi yerel ve küçük bir işletme mi? 
  • Beğendiğim hediyenin üreticisi yerel topluluklara, kadın emeğine, zanaat ve el işçiliğine, dezavantajlı gruplara sosyal fayda sağlamayı amaçlıyor mu? 
  • Alacağım hediye bir ihtiyacı karşılıyor mu? İşlevsel, fonksiyonel ve zamansız mı?
  • Seçtiğim hediyenin materyali çevreye duyarlı hammaddelerden mi oluşuyor? 
  • Alacağım hediyenin paketlemesinde ekolojik malzemelerden seçilmiş, biyobozunur, geri dönüştürülmüş ya da yeniden kullanıma müsait ambalajlar tercih ediliyor mu?

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konuğu Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban olacak.

Özel günler tüketici davranışlarını büyük ölçüde etkiliyor. Markaların tüketimi desteklemesinin de etkisiyle adeta bir “özel günler ekonomisi” ortaya çıkıyor. Peki, günümüzde tüketim kültürüne hizmet etmeden hediyeleşmek mümkün mü? Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban ile etki odaklı hediyeleri ve kuruluş hikayelerini konuşacak, ilham veren “maker”ların hikayelerini kendisinden dinleyeceğiz.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 10 Şubat 2022 Perşembe günü saat 16:00’da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Herkesi etkinliğimize bekliyoruz… Görüşmek dileğiyle!

2021 Yılında Sürdürülebilirlik Adımları Derneği

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak yaptığımız çalışmaları en iyi ayçiçeklerinin anlattığını düşünüyoruz; çünkü onlar birbirleriyle uyum içinde hareket ediyorlar. Güneşe, ışığa duydukları ihtiyaç, onları aynı amaç uğrunda birleştiriyor. Sorunların farkındayız, ama en karamsar anda bile çözümün ışığını görmek ve bu ışığı büyütmek için adımlar atıyoruz. Bizler de yüzümüzü hep güneşe döndük ve onu takip ediyoruz. İyiyi beslemek, aydınlık günleri birlikte inşa etmek için çalışıyoruz. 2021 yılında da bu bakış açısı ile çalışmalarımızı gerçekleştirdik.

2021’in başında dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik platformunun Birleşmiş Milletler Global Compact Türkiye’ye üye olan 45 sivil toplum kuruluşundan biri olduk.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteğiyle yürüttüğümüz Amaçlar için İletişim projesini başarıyla tamamladık. Gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı arttırmak amacıyla tasarladığımız projede 91 genç bizlerleydi. Türkiye’nin 23 şehrinden eğitimlerimize katıldılar.

1 yıl boyunca süren projenin kapanışını yapmak üzere 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde özel bir gece düzenledik. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe özel sektör temsilcileri, eğitim katılımcıları, gazeteciler ve akademisyenler katıldı. 

Sivil Toplum için Destek Vakfı, EBRD ve Turkey Mozaik Foundation desteğiyle Çevreci Etkinlikler platformunu yeniledik. Çevreci Etkinlikler platformu üyeleri, Türkiye’de farklı kişi ve kurumlar tarafından gerçekleştirilen sürdürülebilirlik odaklı etkinlikleri takip etmeye devam ederken, eğitim videolarına ve iş ilanlarına da ulaşabiliyorlar.

Çevreci Etkinlikler’in lansmanını yapmak ve Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının görünürlüğünü ve iletişimini tartışmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik. Çevreci Etkinlikler platformundaki yenilikleri katılımcılarımızla paylaştık. “STK’ların Görünürlüğü ve İletişim Çalıştay”ında sivil toplum kuruluşlarının bilinirlikleriyle ilgili sorunları tartıştık, çözüm önerilerimizi sunduk. 15 farklı sivil toplum inisiyatifinden 17 temsilci etkinlikte bizlerleydi.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz Sorunlara Çözümler Buluşması’na 2021 yılında da devam ettik. Yıl boyunca 6 buluşma düzenledik. Sosyal girişimlerden, sivil toplum kuruluşlarından, özel sektörden ve kamu kurumlarından birbirinden değerli 29 konuşmacı ağırladık. Oturumlarımıza katılan 516 dinleyici sorularıyla konunun derinliklerine inmemize yardımcı oldu. YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanan buluşmalarla 2709 kişiye ulaştık.

Sürdürülebilirlik Gündemi yayınlarımızda birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ettik. İklim krizi, sosyal girişimcilik, spor dünyasında sürdürülebilirlik, sürdürülebilir moda, ikinci el alışveriş konularını yayınlarımızda ele aldık. Ülkemizi etkileyen müsilaj, orman yangınları gibi krizlerin ardından konuyu uzmanlarla derinlemesine ele aldığımız yayınlar gerçekleştirdik. Toplamda 2000 izlenmeye ulaştık. 

Barınak filmi, 8. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ve Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde gösterildi. Film, sudaki yaşamın devam edebilmesi, sahil şeridinin erozyondan korunması, sudaki ekosistemin çeşitlenmesi için insanlar tarafından inşa edilen yapay resiflerin önemine dikkat çekiyor.

2021 yılı boyunca 54 etkinlikte konuşmacı olarak yer aldık. Radyo ve televizyon programlarına konuk olduk, mentorluk yaptık, çalıştaylara katıldık. İklim eylemi, sürdürülebilir yaşam, balkon bahçeciliği, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konularında şirket çalışanlarına yönelik kurum içi eğitimler verdik.

2022, umudun yaygınlaşması için atılan sürdürülebilirlik adımlarının çoğalacağı bir yıl olsun.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Mazars Denge CEO & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun oldu

Bireyler olarak sürdürülebilir yaşam konusunda elimizden gelenin en iyisini yapsak da sürdürülebilir bir dünya için özel sektörün kilit bir rolü olduğu tartışılmaz bir gerçek. Mazars Denge CEO & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun 29. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu oldu. Kurumsal sürdürülebilirlik yolculuğunu ve sürdürülebilir bir dünya hedefine nasıl ulaşabileceğimizi dinleyicilerle paylaştı.

“Süreklilikten Sürdürülebilirliğe” kitabında süreklilik ve sürdürülebilirlik arasındaki farkları maddeler halinde listeleyen Dr. İzel Levi Coşkun iki kavram arasındaki ilişkiyi şu sözlerle dile getirdi: “Süreklilik tarafında yapılan her şey yanlıştır demiyorum. Ancak sadece süreklilik tarafına yapılan yatırımla dünya küresel bir krize girdi. Şu andan itibaren, sürdürülebilirlik tarafına yatırım yapmamız, doğru ölçüm mekanizmalarını oluşturmamız, paydaşlara yarattığımız etkiyi doğru bir şekilde ölçmemiz, “girdiler, aktiviteler, çıktılar ve sonuçlar” kısmını döngüsel bir şekilde yeniden modelleyerek, bunlar arasındaki ilişkiyi entegre bakış açısıyla ortaya koymamız gerekiyor.”

Sürdürülebilir Bir Dünya Hedefine Ulaşmak

Sürdürülebilir bir dünya hedefine ulaşmak için bireysel dönüşümün önemini vurguladık. Dr. İzel Levi Coşkun: “Önce dönüşüme kendimizden başlamamız lazım. İş başa düşüyor. Sistemlerin başında bulunanların -CEO’lar, yöneticiler, politikacılar- örnek olması gerekiyor. Dönüşüme ilk kendilerinden başlamaları gerekiyor. Her şey farkındalıkla başlıyor. O farkındalığın getirdiği bir sorumluluk var, o sorumluluğun getirdiği de bir aksiyon var. Bir yerlerden bir şeylerin yapılmasını beklemek yerine, baştan kendimizin inisiyatif kullanarak adımları atması gerekiyor.” Dr. Coşkun’a göre bu dönüşümün temelinde bir takım alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz, aktiviteleri azaltmamız, iş modellerimizi dönüştürmemiz yatıyor.

Kurumsal sürdürülebilirlik bağlamında sürdürülebilirlik raporunun rolünü ve çalışan katılımını ele aldık. Dr. Coşkun: “Şirketlerde bir sürdürülebilirlik komitesi oluşturulmalı. Yönetim kurulu ya da icra kurulundan üst düzey bir yetkilinin liderliği altında bu komitenin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Aldıkları kararlarla icra kuruluna veya yönetim kuruluna bağlı olmalılar. Bu komitenin içinde mutlaka farklı departmanlardan farklı seviyelerdeki çalışanların temsilci olarak yer alması gerekiyor.” 

Çalışan katılımının sağlanması için sivil toplum kuruluşları ile iş birliklerinin öneminin de altını çizdik.  Dr. Coşkun: “Sürdürülebilirlikte paydaş katılımı ilk yapılması gereken şeylerden biri. Şirketlerin stratejisi ve yaklaşımı ile paydaşların istekleri arasındaki uyumun sağlanması çok kritik. STK’lar ile iş birliği yaptığınız zaman, paydaşların bu konularla ilgili neler düşündüklerini, neler yaptıklarını görebiliyorsunuz. İkinci tarafı, STK’ların çok büyük kaldıraç etkisi yaptığı görülüyor ve çalışanlar da bu etkiyi gördükleri zaman kaldıraç etkisinin bir parçası olmak istiyorlar. Onlar için motivasyon kaynağı oluyor.”