Sorunlara Çözümler Buluşması toplumsal cinsiyet eşitliğini konu aldı

Sorunlara Çözümler Buluşması

UNDP Türkiye çözüm ortaklığında ve Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Zorlu Holding desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Sorunlara Çözümler Buluşması’nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında çevrimiçi düzenledik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, Garanti BBVA Çeşitlilik ve Kültür Lideri Tuğçe Kayaalp Yeşilyurt, AÇEV Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları Yöneticisi Hilal Baykara ve Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin moderasyonunu UNFPA Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağduk yaptı. Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımı oyuncusu, UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucusu Bahar Toksoy Guidetti de etkinliğimizin açılışında yer aldı ve kız çocuklarına yönelik hayata geçirdiği projelerini katılımcılarla paylaştı.

Eşitliğin sağlanması, herkesin faydası

Tuğçe Kayaalp Yeşilyurt Garanti BBVA olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve şunları söyledi: “Kurum içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları yapmaya başlandığımızda, öncelikli hedefimiz farkındalık oluşturmak oldu. Eşitliği sağlamanın kadın, erkek herkesin faydasına olacağı fikrini çalışanlarımızla paylaşmaya çalıştık.”

Belediye erkeklerin ağırlıklı olarak çalıştığı bir yer. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalara toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini ekliyor. Şiddetin belediye için öncelikli bir konu olduğunu belirten Şengül Altan Arslan, Kadın Dayanışma Birimini kurduklarını ve yerel eşitlik eylem planı hazırlıkları içinde olduklarını söyledi.

Futbolun sporlar içerisinde en çok cinsiyetlendirilmiş ve ayrımcılığın yaşandığı branş olduğunu söyleyen Kiraz Öcal, futbolun kadına yönelik bir spor olduğu düşünülmediği için hangi yaştan olursa olsun kadınlara futbolda şans verilmediğini ifade etti. Kızlar Sahada bu soruna uzun vadeli çözümler üretebilmek için kadın futbol kulüpleriyle iş birliği yapıyor.

Sorunun kadın olduğunun düşünülmesi, yönetim kurullarının sırf erkeklerden oluşması, erkek egemen kültür içerisinde kadının dahil olmasının zorluğu, kadının üzerindeki baskıların politikalarda ve uygulamalarda görünmediğini vurgulayan Hilal Baykara, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için her seferinde kadını onarmaya, eğitmeye çalışma fikrinin doğru olmadığını dile getirdi.

Gençler için Kariyer Etkisi projesi başladı

Kariyer Etkisi

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, SEGM ile Kariyer Etkisi projesini hayata geçirdi.

Sürdürülebilirliği anlamak, etkin projeler tasarlayarak hayata geçirmek, liderlik becerilerini geliştirmek, network yaratma yöntemlerini öğrenmek, kişisel gelişim planları yapmak amacıyla başlatılan proje; üniversite öğrencisi ve yeni mezun gençlerin toplumdaki ve iş hayatındaki yerlerini kuvvetlendirmeyi amaçlıyor.
 
8 Haziran’da açılışını yaptığımız projeye katılan 20 genç; kişisel farkındalık, bireysel motivasyon, etkin iletişim, liderlik ve yönetim, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerileri, zaman ve stres yönetimi ile sürdürülebilirlik konularında çevrimiçi eğitim aldılar. Son gün gerçekleştirdiğimiz Çözümler Atölyesi ile gençler Küresel Amaçlar’dan Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması ve Amaç 13: İklim Eylemi konularında sorunları tespit etti, çözüm önerilerini sundu ve hareket adımlarını belirlediler. Oluşturulan proje takımları; 20 Temmuz’a kadar projeleri üzerinde çalışıyor ve gençler bu süreçte birebir mentorlük desteği alıyorlar.