Enerjik Okullar projesinin Samsun ayağını tamamladık

Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla Enerjik Okullar Faz II Projesi’nin seminer ve atölye çalışmalarını, 17 - 18 Ocak 2023 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğiyle yürütülen projeyle Samsun’da 280 meslek lisesi öğrencisiyle buluştuk.

İlham veren konuşmalar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin ilk gününde öğrenciler, ilham veren konuşmacılarla bir araya geldiler. Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal ve Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz konuşmacılar arasında yer aldı.

Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, çevre dostu olmayı başarabilmiş sürdürülebilir markalar yaratırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, tasarımda sürdürülebilirliğin olmazsa olmazlarını katılımcılarla paylaştı. Bilinçli tüketim anlayışını benimseyerek bir yaşam tarzı haline getirmeyi öneren Çoban, tüketiciler için çıkardıkları Sorumlu Alışveriş Rehberi ile yerelde üretilen sürdürülebilir ürünleri satın alırken tüketicilerin dikkat etmeleri gerekenleri aktardı.

Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, iklim krizinin sebeplerini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini aktardığı konuşmasında büyük dönüşümlerin küçük adımlarla başladığı mesajını verdi. Yerel üreticileri destekleyerek, çıkardığımız atıkları tanıyarak kullandığımız ürünleri doğa dostu alternatiflerle değiştirmenin önemine vurgu yapan Ormanlı Balpınar, bireylerin sorumluluk almasının ve talep etmeye başlamasının sürdürülebilir bir yaşama geçişin bir parçası olduğuna değindi.

Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal, dijitalleşme ve teknolojiyle sosyal etkisi yüksek girişimlerin, eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğini ve doğa dostu markaların ortaya çıkış hikayelerini aktardı. Dünyadan ve Türkiye’den inovatif girişimlerden örnekler paylaşan Elal, katılımcılara merak etmelerini, araştırmalarını ve denemekten korkmamalarını tavsiye etti.

Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, enerjinin hayatımızdaki yeri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Meslek lisesi mezunu olan Topuz, okul yıllarında yaşadıklarını ve kariyer öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Çözümler Atölyesi ile sorunlara çözümler ürettik

Etkinliğin ikinci gününde meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Katılımcılar, yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara yaratıcı düşünme tekniklerini kullanarak etkisi yüksek çözümler ürettiler. Okullarda enerji verimliliği, atık yönetimi, tarımda teknoloji kullanarak verimliliğin artırılması, deniz kaynaklarının korunması, sanayi dönüşümü için meslek liselerinin önemi konularında gruplara ayrılan öğrenci ve öğretmenler; sorunları belirleyip çözümleri üzerinde çalıştılar. Günün sonunda sunumlarını gerçekleştiren katılımcılar; ekip halinde çalışmayı, sorunlara çözüm odaklı bakabilmeyi deneyimlediler.

Social Impact Award genç girişimcilerin başvurularını bekliyor

Social Impact Award genc girisimcilerin basvurularini bekliyor sia anadolu efes impact hub istanbul

Türkiye’de tek erken aşama sosyal girişimcilik kuluçka programı olan Social Impact Award, Türkiye’deki 3. senesine Impact Hub İstanbul çatısı altında ve Anadolu Efes partnerliğiyle başlıyor.

Dernek Yönetim Kurulu Üyemiz Doğa Tamer’in de jürisinde yer aldığı SIA 2021 kuluçka programına 20 Haziran’a kadar 30 yaş altı, erken aşama sosyal etki odaklı girişimler başvurularını yapabilecekler.
 
Kuluçka programına yapılan başvurulardan, jüri oylaması ile seçilen 8 finalist ekip; özel atölyeler, mentorluk ve networking desteği ile yoğun kuluçka dönemini tamamlayacak.
 
Ekim ayında gerçekleşecek Jüri Günü sunumlarının ardından seçilen 3 girişim ise Social Impact Award ile ödüllendirilirken, tüm SIA ülkelerinden kazananlar ile SIA Summit 2021’de buluşma şansını yakalayacak.

#TSGA Açık Sahne etkinliğinde derneğimizin çalışmalarını paylaştık

Turkiye sosyal girisimcilik agi tgsa emrah kurum

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum, 19 Haziran 2019’da sosyal girişimcilerin, projelerini tanıtma fırsatı bulduğu Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı #TSGA Açık Sahne etkinliğinde dernek proje ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

İş dünyasında engellilere istihdam ve kariyer alanında fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalar gerçekleştiren Engelsiz Kariyer, sürdürülebilirlik alanında kurumlarda ve toplum hayatında gerekli dönüşümlerin gerçekleştirilmesi için projeler hayata geçiren Sürdürülebilirlik Adımları, bireyselleştirilebilir ve seslendirilebilir eğitim kartlarıyla otizmli çocukların dil ve konuşma eğitimlerini kolaylaştıran Tolkido, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri ile farklı aşamalardaki sosyal girişimleri destekleyen Kale Grubu, mantar kökenli biyomateryallerle günlük kullanımdaki ürünlere doğaya uyumlu çözümler getiren mush4you, SOGIP ve SOGENÇ gibi projelerle sosyal girişimcileri destekleyen İstanbul Kalkınma Ajansı, evlerimizi sıfır atık mantalitesine göre yeniden gözden geçirmemizi amaçlayan Atıksız Ev, öğretmenlerle işbirliği geliştirerek Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler’e yönelik Etkileşimli Sürdürülebilirlik Müfredatı oluşturulmasını amaçlayan Wisdome, görme engelli bireylerin sosyal eğlence ve etkileşim alanlarına erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Blindlook sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumların ardından katılımcılar, tanışıp sohbet etme imkanı buldular.