Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi’ni Samsun’da gerçekleştirdik

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında Samsun’da Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi’ni düzenledik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında “Su Kullanımı ve Yönetimi”, “Enerji Verimliliği”, “Atık Yönetimi”, ve “Kentlerin İklime Uyumu ve Dirençlilik” başlıklarında yaratıcı ve yenilikçi çözümler ürettik.

Katılımcılar aynı zamanda; atölyemize katılan uzmanlarla beyin fırtınası yapma ve onların kariyer yolculuklarını dinleme fırsatını yakaladılar.

Atölye sonunda harika fikirlerin ortaya çıktığına şahit olduk. Tüm katılımcılara katkıları için çok teşekkür ederiz.

Önümüzdeki etkinliklerde görüşmek dileğiyle…

Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi 17 Mayıs’ta Samsun’da! 

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos tarafından, Poul Due Jensen Vakfı'nın desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel ve sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini amaçlıyor.

Çözümler Atölyesi’nde “Su Kullanımı ve Yönetimi”, “Enerji Verimliliği”, “Atık Yönetimi”, “Kentlerin İklime Uyumu ve Dirençlilik” ve “İklim Değişikliğinin Kadınlar ve Kız Çocukları Üzerindeki Etkileri” başlıklarında yaratıcı ve yenilikçi çözümler üreteceğiz.

Katılımcılar aynı zamanda; atölyemize katılan uzmanlarla beyin fırtınası yapma, onların geri bildirimlerini alma ve kariyer yolculuklarını dinleme fırsatını yakalayacaklar.

Mühendislik fakültesi öğrencisi, yeni mezun veya çalışan; çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunlara çözüm üretmek isteyen 18-30 yaş arasındaki herkese atölyemiz açıktır.

Atölye günü ve saati: 17 Mayıs 2023, Çarşamba | 14:00 – 18:00

Atölye yeri: Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi

Adres: Cumhuriyet, 37. Sk. No:5, 55200 Atakum/Samsun

Son Kayıt Tarihi: 16 Mayıs 2023, Salı 17:00

Samsun Çözümler Atölyesi, ORKASİFED‘in bölgesel işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Kendilerine destekleri için teşekkür ederiz.

Kayıt olmak için tıklayınız.

Atölye katılımcılarına sertifikaları e-posta ile iletilecektir.

Enerjik Okullar projesinin Samsun ayağını tamamladık

Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla Enerjik Okullar Faz II Projesi’nin seminer ve atölye çalışmalarını, 17 - 18 Ocak 2023 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğiyle yürütülen projeyle Samsun’da 280 meslek lisesi öğrencisiyle buluştuk.

İlham veren konuşmalar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin ilk gününde öğrenciler, ilham veren konuşmacılarla bir araya geldiler. Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal ve Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz konuşmacılar arasında yer aldı.

Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, çevre dostu olmayı başarabilmiş sürdürülebilir markalar yaratırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, tasarımda sürdürülebilirliğin olmazsa olmazlarını katılımcılarla paylaştı. Bilinçli tüketim anlayışını benimseyerek bir yaşam tarzı haline getirmeyi öneren Çoban, tüketiciler için çıkardıkları Sorumlu Alışveriş Rehberi ile yerelde üretilen sürdürülebilir ürünleri satın alırken tüketicilerin dikkat etmeleri gerekenleri aktardı.

Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, iklim krizinin sebeplerini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini aktardığı konuşmasında büyük dönüşümlerin küçük adımlarla başladığı mesajını verdi. Yerel üreticileri destekleyerek, çıkardığımız atıkları tanıyarak kullandığımız ürünleri doğa dostu alternatiflerle değiştirmenin önemine vurgu yapan Ormanlı Balpınar, bireylerin sorumluluk almasının ve talep etmeye başlamasının sürdürülebilir bir yaşama geçişin bir parçası olduğuna değindi.

Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal, dijitalleşme ve teknolojiyle sosyal etkisi yüksek girişimlerin, eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğini ve doğa dostu markaların ortaya çıkış hikayelerini aktardı. Dünyadan ve Türkiye’den inovatif girişimlerden örnekler paylaşan Elal, katılımcılara merak etmelerini, araştırmalarını ve denemekten korkmamalarını tavsiye etti.

Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, enerjinin hayatımızdaki yeri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Meslek lisesi mezunu olan Topuz, okul yıllarında yaşadıklarını ve kariyer öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Çözümler Atölyesi ile sorunlara çözümler ürettik

Etkinliğin ikinci gününde meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Katılımcılar, yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara yaratıcı düşünme tekniklerini kullanarak etkisi yüksek çözümler ürettiler. Okullarda enerji verimliliği, atık yönetimi, tarımda teknoloji kullanarak verimliliğin artırılması, deniz kaynaklarının korunması, sanayi dönüşümü için meslek liselerinin önemi konularında gruplara ayrılan öğrenci ve öğretmenler; sorunları belirleyip çözümleri üzerinde çalıştılar. Günün sonunda sunumlarını gerçekleştiren katılımcılar; ekip halinde çalışmayı, sorunlara çözüm odaklı bakabilmeyi deneyimlediler.