Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık.

Şirketlerin iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi sürdürülebilirlik ve iklim bağlamında büyük bir önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik ve iklim arasındaki önemli meselelerden birisi de tüketici beklentileri ve satın alma davranışlarıdır. Bu noktada da markalara büyük sorumluluk düşmektedir. RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi’nin 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği ve her yıl farklı bir konuyu ele aldığı forum bu yıl geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Forumda ‘Tüketici iklim değişikliği konusunda kurumlardan ne bekliyor?’ konusu genel hatlarıyla konuşuldu. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırması sonuçlarını ele aldık.

Salim Kadıbeşegil: ‘’Bu araştırmalarla işin ciddiyetinin ne kadar farkındayız bunu anlamaya çalışıyoruz. Bir grubu, bir kişiyi, bir şirketi etkileyebilirsek onların performansını arttıracak bir bilgiyi onlara taşıyabilirsek sonuçlarından hepimiz besleneceğiz. Bizim araştırmalarımız, yurt dışındaki aktivist yatırımcıların şirketler üzerinde kurduğu baskılar bunların hepsi bir araya geldiği zaman anlamlı oluyor. Bunun içerisinden bir şey çıkartıp gündem yapmamız lazım. Bizim RepMan olarak bu misyonu hayata geçirmek üzerine bir duruşumuz var.’’

Yapılan araştırmaya göre halkın bilinçsizliği, plastik atıklar, bilinçsiz su kullanımı iklim değişikliğinin ana nedenleri olarak tanımlanıyor. Halkın ve kanaat önderlerinin konuya nasıl yaklaştığını Nuran Aksu’dan dinledik: ‘’Halka göre iklim değişikliğinin temel nedeni bilinçsizlik. Konuya kanaat önderleri perspektifinden baktığımızda kanaat önderleri konunun yönetimsel içeriğini devreye sokuyor.  30 tane kanaat önderi ile iklim değişikliğinin nedenleri hakkında görüştük ve %75’i fosil yakıtlar diyor, %70 civarlarında çarpık kentleşme ve ardından %50 bandında halkın bilinçsizliği geliyor. Kanaat önderleri ve halkı karşılaştırdığımızda, halk duyduğunu söylüyor. Kanaat önderleri ise hükümet politikalarının devreye girmesinin gerektiğini söylüyor. Hemen ardından toplumun bilinçlenmesi gerektiğini, bilinçsiz olması halinde bu düzenin bu şekilde gideceğini söylüyor.’’

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak.

Şirketlerin önümüzdeki dönemde iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi ve etkin politikalar yürütmesi büyük önem taşıyor. Tüketicilerin beklentileri ve satın alma davranışları değiştikçe markalara büyük sorumluluklar yükleniyor. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde bu hafta, RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırmasının sonuçlarını konuşacağız.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 17:00‘da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Hepinizi sohbete bekliyoruz.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucusu Salim Kadıbeşegil olacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Türkiye ve Dünya’da itibar yönetimi, kurumsal yönetim ilkeleri, sürdürülebilirlik, marka kimliği gibi alanlarda bilgi paylaşımını ve bilginin doğru aktarımını amaçlayan RepMan İtibar Araştırma Merkezi'nin Kurucusu ve Danışma Kurulu Üyesi Salim Kadıbeşegil’i ağırlıyor.

Günümüz koşullarında markaların küresel pazarda öne çıkabilmeleri, tüketicinin güvenini ve bağlılıklarını kazanabilmeleri için “marka itibarı” ve “itibar yönetimi” kavramlarını nasıl ele aldıkları çok önemli. Pandemi sürecinde markalar, değişen tüketici davranışını anlayıp marka stratejilerini yeni koşullarla uyumlu hale getirmek zorunda olduklarını gördüler. Bu dönemdeki tutumları, gündeme yaklaşımları, tüketici ile kurdukları bağ ile kimi kurumlar itibar yönetimini başarılı bir şekilde sağlarken kimi kurumlar kritik pazarlama hataları ile marka itibarını zedeledi.

İtibarın sürdürülebilirlik ile ilişkisini, pandemi sürecinin getirdiği bireysel ve kurumsal değişimleri ve salgın sonrası “olması gereken yeni normali” konuşacağımız Sürdürülebilirlik Gündemi 17 Aralık 2020 Peşembe günü 19.30’da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Youtube kanalımızda.

Herkesi etkinliğimize bekliyoruz.