Amaçlar için İletişim projesinin kapanış etkinliğinde bir araya geldik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirdiğimiz Amaçlar için İletişim projemizin kapanışını yapmak üzere 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde özel bir gece düzenledik. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe özel sektör temsilcileri, eğitim katılımcıları, gazeteciler ve akademisyenler katıldı.

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ve Yönetim Kurulu Üyemiz Doğa Tamer’in açılış konuşmaları ile etkinliğimize başladık. Derneğimizin çalışmalarını ve proje çıktılarımızı değerli katılımcılarımızla paylaştık. Aktivist gazeteci-yazar Meral Tamer’in moderatörlüğünde, gazeteci Şelale Kadak ve UNDP Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık’ın katılımılarıyla sürdürülebilirlik ve iletişim konulu panelimizi gerçekleştirdik. Küresel Amaçlar için iletişimin önemini ve yeni medyayı konuklarımız ile ele aldık. Sivil toplumda genç çalışan sayısını nasıl artırabileceğimizi ve gençleri gönüllülüğe teşvik etmek için yapılması gerekenleri tartıştık.

Yeni yıla da merhaba dediğimiz bu özel gecede 2022’ye dair gezegenimiz ve insanlık için gerçekleşmesini istediğimiz dileklerimizi paylaştık. Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uiterlinde: “Genç neslin sesi daha çok duyulsun ve dinlenilsin!”

Amaçlar için İletişim Projesi Nedir?

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği tarafından, Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteği ile gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında eğitim ve gönüllülük programı yürütülmüştür. Toplamda 24 eğitim gerçekleştirilmiştir. Eğitim programına, Türkiye’nin yedi bölgesinden 91 genç katılmıştır. Gönüllülük programı kapsamında, 25 genç sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya organları ile eşleşmiştir. 3 ay boyunca kurumlara içerik üretimi, görsel ve video tasarımı, sosyal medya yönetimi desteğinde bulunmuşlardır. Eğitim programının ardından, eğitim içerikleri, sürdürülebilirlik ve iletişim ile ilgili öneriler el kitabında paylaşılmıştır. Eylül ve Kasım ayında Amaçlar için İletişim Sohbetleri gerçekleştirilmiştir. Sürdürülebilirlik ve iletişim ilişkisini alanında uzmanlarla ele alınan 10 canlı yayın yapılmıştır.

Amaçlar için İletişim Sohbetleri’ni buradan izleyebilirsiniz.

El kitabına ulaşmak için tıklayınız.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu İyimser Abla ve Konforsuz Alan Kurucusu Sevgi Şairoğlu Sezginer olacak

Surdurulebilirlik Gundemi’nin konugu Iyimser Abla ve Konforsuz Alan Kurucusu Sevgi Sairoglu Sezginer olacak

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, kadın kooperatifleri ve kurumsal şirketler arasında köprü olan İyimser Abla ve eşi Gökhan ve bebekleri Defne ile yaptıkları karavan yolculuklarını keyifle takip ettiğimiz Konforsuz Alan’ın kurucusu Sevgi Şairoğlu Sezginer’i ağırlıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, kurumsal hediye kültürünü sorumlu bir hale getiren, kadın kooperatiflerinin güçlenmesine katkı sunan, temiz ve doğal gıdayı teşvik eden bir sosyal girişimcinin başarı hikayesini Sürdürülebilirlik Gündemi sohbetimize taşıyalım istedik. Sadece bu da değil, işlerinin arasında konfor alanlarından çıkıp karavanlarıyla yaptıkları seyahatler sırasında keşfettikleri yeni yerleri, yeni dostları da yine kendisinden dinleyeceğiz.

12 Mart Cuma günü 20:30’da kimseye söz vermeyin. İyilik dolu, sevgi yoğun, paylaşımcı bir hayatın sırlarını birlikte öğrenelim.

Hep birlikte olmak dileklerimizle…

Bizler için 2020 nasıl geçti?

Bizler icin 2020 nasil gecti? Surdurulebilirlik Adimlari Dernegi

Pandemi, depremler, orman yangınları, çatışmalar, saldırılar, alışılmadık siyasetler derken çalkantılı bir yılı geride bıraktık. Eminiz, 2020 hakkında herkesin bir söyleyeceği var. Bizler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma çabalarımızın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına vardık. Peki, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak bizler için 2020 nasıl geçti?

Mey Diageo Türkiye ev sahipliğinde düzenlediğimiz “Sürdürülebilirlik Şimdi!” etkinliğinde Gazeteci Meral Tamer ve Ekonomist-Yazar Osman Ulagay’ı ağırladık. Dünya liderlerinin ve küresel iş çevrelerinin bir araya geldiği 50. Dünya Ekonomik Forumu sonrasında kendilerinden Davos 2020 izlenimlerini dinledik.

UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz Sorunlara Çözümler Buluşmaları ile bu yıl 6 etkinlik düzenledik. Birbirinden değerli 32 konuşmacı ağırladık. Fiziksel olarak buluşamasak da 1628 kişi bizlerle birlikte oldu.

Derneğimizin Youtube kanalından “Sürdürülebilirlik Gündemi” adlı canlı yayınlara başladık. Bugüne kadar yaptığımız 19 yayında sürdürülebilirlik alanında yaşanan gelişmeleri, çözüm önerilerini ve iyi uygulamaları konunun uzmanlarıyla konuştuk. Binlerce kişiye ulaştık.

Kariyer Etkisi projesini Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği ile hayata geçirdik. Üniversiteden yeni mezun gençlerin iş hayatındaki ve toplumdaki yerlerini kuvvetlendirmek ve sürdürülebilirliğin yaygınlaştırılmasında öncü olmalarını sağlamak üzere yaptığımız projeye 20 genç katıldı.

Çevresel ve toplumsal sorunlara çözüm üretmek üzere lise öğrenci ve öğretmenleri, STK gönüllüleri ve üniversite öğrencileriyle Çözümler Atölyelerimizi yaptık.

STK’lar için Dijital Dönüşüm projesini hayata geçirdik. Etkili sosyal medya yönetimi, çevrimiçi toplantı ve etkinlik araçlarının kullanımı, dijital içerik üretimi, canlı yayın yapma, kampanya oluşturma ve yönetme konularında hazırladığımız eğitim programına 40 STK temsilcisi katıldı. Çalışmalarını daha geniş kitlelere duyurabilmeleri için 8 STK’nın tanıtım filmlerini hazırladık.

Dünyadaki sürdürülebilirlik uygulamalarını konuşmak üzere Youtube kanalımızdan İngilizce yayınlara başladık. Think Sustainable programımızla yenilikçi işlere imza atan birbirinden değerli isimlerle sürdürülebilirlik çalışmaları, gelecek projeleri ve öngörüleri üzerine konuşuyoruz.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteğiyle üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek amacıyla Amaçlar için İletişim projemizi hayata geçirdik.

2020’de 3 yeni proje, 20 canlı yayın, 17 etkinlik ve atölye yaptık. 50’den fazla konuşmacı ağırladık. Ve tüm bunları 2500’ün üzerinde katılımcıyla paylaştık.

Biliyoruz ki bugün, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma için bizlere her zamankinden daha çok iş düşüyor.

2021 yılında da paydaşlarımızla sürdürülebilirlik odağında etkili işler yapmaya ve sizlerle beraber olmaya devam edeceğiz…

2021 yılının ilk Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Gazeteci-Yazar Meral Tamer oldu

Surdurulebilirlik Gundemi Gazeteci-Yazar Meral Tamer

Umutla karşıladığımız 2021 yılının ilk Sürdürülebilirlik Gündemi yayınında, geleceğe umutla bakan, öğretilmiş kalıpların içinde hareket etmeyen, enerjisiyle çevresindekilere mutluluk aşılayan Gazeteci-Yazar Meral Tamer’i ağırladık.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak yaşanan sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı ve değişimi yaratabilmek için umutlu olmayı önemsiyoruz. Pandemiyle birlikte artan sorunlar kadar bu sorunların giderilmesi için umutla mücadele eden insanlara daha fazla denk geldik. Her şey kötüye giderken umut dolu hikayeleri üretenlerin önemli bir özelliği, değişime hızlıca adapte olmalarıydı. Meral Tamer de işte o insanlardan biri…

Pandemiyi doğaya davranışımızın bir cevabı olarak gören Meral Tamer, evde kaldığımız bu süreçte kendini keşfetme, bu yaşındaki Meral Tamer’i tanıma, kızıyla bu zorlu dönemi beraber geçirme fırsatı bulmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Bizlerin şanslı grupta olduğunu, kendimizi, hayatımızı dönüştürme fırsatını bulabildiğimizi de sözlerine ekledi. “Nokta kadar bir virüs geldi. Hepimiz aynı fırtınaya yakalandık ama aynı gemilerde değildik.”

Umutlu ve mutlu olmanın sırrı

Meral Tamer’e göre umutlu ve mutlu olmak aslında öğrenilebilen zihinsel bir beceri. “Mutlu olmak için öncelikle karar vermek lazım, sonrasında da emek.” Bardağın dolu tarafını görmeye, umutlu olmaya kendinizi zorlayın tavsiyesinde bulunan Meral Tamer şu sözleriyle bizleri düşünmeye davet ediyor: “İstersek doğduğumuz gibi kalmayabiliyoruz, ayakta kalabilmek için gülmeyi öğrendim, gülüşümü bile değiştirdim, zaman içinde hepsi huyum haline geldi.”

Meslek hayatında birçok insanın hayatına dokunan, toplumsal kampanyaların yaratılmasına öncülük eden Meral Tamer, tüketici hakları, kız çocuklarının eğitimi, kadının iş dünyasına katılımı, Trafikte Ortak Akıl Platformu, Haklı Kadın Platformu gibi birçok toplumsal mesele üzerine hem yazıp hem de aktif çalışmalarda bulundu. Kampanyaların başlama hikayesini bizlerle paylaşırken yapılan çalışmalarda zıt kutupların bir araya gelmesinin öneminden bahsetti. İklim değişikliği, mülteci sorunu gibi konularda da zıt kutupların bir araya gelmesinin çözümün bir parçası olabileceğinin altını çizen Aktivist Gazeteci Meral Tamer, çözümü Z kuşağının genç kızlarında ve kadınlarda gördüğünü de sözlerine ekledi.

Pandemide kadınların yönettiği ülkelerin daha etkili ve daha erken kararlar aldığını gördük. Tamer, üyesi olduğu SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ile kurdukları Ülkemi Ben Yönetsem web sitesini yeni açtıklarından bahsetti. Kurdukları bu platformda, karar mekanizmalarında kadınlar olsa ülkelerin daha eşitlikçi ve daha adil olacaklarına inanıyorlar. Genç kızlardan “ülkemi ben yönetsem…” diye başlayıp, fikirlerini söyledikleri videoları yollamalarını isteyen Tamer, bu görüşleri web sitelerinde paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Meral Tamer, meslek hayatı boyunca Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından Amaç 4: Nitelikli Eğitim, Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması, Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim gibi birçok amaca dokunmuş. Adı ne olursa olsun önemli olan çözüm üretmek ve mücadele vermek. Biz de atacağımız her adımda Meral Tamer’in enerjisinden ve hikayesinden güç almaya devam edeceğiz…

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Gazeteci-Yazar Meral Tamer olacak

Surdurulebilirlik Gundemi Gazeteci-Yazar Meral Tamer

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak yaşanan sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı ve değişimi yaratabilmek için umutlu olmayı önemsiyoruz. Pandemiyle birlikte artan sorunlar kadar bu sorunların giderilmesi için umutla mücadele eden insanlara daha fazla denk geldik. Her şey kötüye giderken umut dolu hikayeleri üretenlerin önemli bir özelliği, değişime hızlıca adapte olmalarıydı.

2021 yılının ilk Sürdürülebilirlik Gündemi’de geleceğe umutla bakmayı, değişime adapte olmayı ve çözüm odaklı yaklaşabilmeyi bir insan hikayesi üzerinden dinlemek istedik. Konuğumuz Gazeteci-Yazar Meral Tamer…

Bardağın dolu tarafını görmenin, umutlu olmanın, yaratıcı çözümler üretmenin ve toplumsal dönüşümün sağlanması için gençlerin ve yeni liderlerin önemini konuşacağımız Sürdürülebilirlik Gündemi 21 Ocak 2021 Perşembe günü 19.30’da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Youtube kanalımızda.

Herkesi etkinliğimize bekliyoruz.

Meral Tamer ve Osman Ulagay’dan Davos 2020 izlenimlerini aldık

Gazeteci Meral Tamer ve Ekonomist-Yazar Osman Ulagay, Gazeteci Zeynep Miraç’ın moderatörlüğünde dünya liderlerinin ve küresel iş çevrelerinin bir araya geldiği 50. Dünya Ekonomik Forumu sonrasında Davos 2020 izlenimlerini anlattı.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin Mey Diageo Türkiye ev sahipliğinde düzenlediği etkinliğin teması Sürdürülebilirlik Şimdi!, 19 Şubat 2020, Çarşamba günü IWSA’da gerçekleşti. İş dünyasının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte sürdürülebilirliğin bu yıl Davos gündemine gelmesinin sebebi ve önemi, gündemin neleri değiştirebileceği, paydaşlar kapitalizmi, iş dünyasının iklim krizini öncelikli hale getirip getirmediği, Z kuşağının aldığı sorumluluklar, küresel işbirlikleri ve bu iş birliklerinin geleceği nasıl etkileyeceği konuşuldu.