24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İş Dünyasında Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı Ele Aldık

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları etrafında sosyal girişimcileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getiren Sorunlara Çözümler Buluşması’nın 5. yılındayız! 2022 yılının ilk Sorunlara Çözümler Buluşması’nı Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması odağında gerçekleştirdik. UNDP Türkiye ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz 24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı 8 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdik. UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizde, çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları arasındaki farkı, eşitsizliklerin azaltılması için akademi, özel sektör ve yerel yönetimlerin rolünü ele aldık. Panelistlerimizin çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları dinledik.

Global Compact Türkiye Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Çalışma Grubu Üyesi ve WPP Türkiye İnsan Kaynakları, Kültür ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Aysun Sayın iş dünyasının çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna bakış açısını, gerçekleştirdikleri çalışmaları bizlere anlattı. Sayın: “Kapsayıcılık çeşitlilikten ayrılıyor. Dansa davet ettiniz ama dans pistine kaldırabildiniz mi? İş dünyası olarak çalışma yaşamına kattınız ama çalışma yaşamının tüm fırsatlarından eşit derecede faydalanmalarını sağlayabiliyor musunuz? Kendi kimlikleri ile açık bir şekilde yaşayabiliyorlar mı? Özel gereksinimlerini karşılayacak donanımları sizden talep edebiliyorlar mı ve siz bunları karşılayabiliyor musunuz?”

CCI Grup Çalışan İlişkileri ve İnsan Hakları Müdürü Banu Kököz uluslararası bir şirket olarak çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunu nasıl ele aldıklarını katılımcılarla paylaştı. Çalışanların konuyu içselleştirmesinin önemine vurgu yaptı. Kököz: “Altyapıyı iyi kurarsan, temeli sağlam atarsan bir dönüşüm görebilirsin. Çok kültürlü bir coğrafyada iş yapıyoruz. Bariyerleri fırsat olarak görüyoruz. Büyük bir ekosistemimiz ve etki alanımız var. Gittiğimiz her ülkede, eşit fırsatlar sunma ve dahil etme anlayışını taşıyoruz. Mesajdan, vaatten, söylemden bir adım öteye geçilebilmesi için bu konunun net bir politikaya, sisteme dönüşmesi gerekiyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu Salman Öztürk ile çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları arasındaki farkı ve akademi ile iş dünyası ortaklıklarını konuştuk. Dr. Öztürk: Çeşitlilik insanları birbirinden farklı, parmak izi kadar özgün kılan kimlik özelliklerinin bir sonucudur ve insan toplumlarının gerçeğidir. Çeşitliliğin olup olmamasını kimse seçemez. İş dünyasının seçtiği; farklı kimlikleri fark etmek, saygı duymak, değer vermek, kurumun içerisinde kimlik çeşitliliğini temsil edip etmemek. Özel sektör, “Kimi içeri alacağız, kimi dışarıda bırakacağız?” sorusuna yanıt veriyor.” Akademi ile iş dünyası ortaklıkların nasıl sağlanacağı hakkındaki görüşlerini de katılımcılarla paylaşan Dr. Öztürk: “Akademisyenler bilimsel alanda ürettiği veriyi dışarıda popüler mecralarda paylaşmak konusunda çok motive olmayabiliyorlar. İş yerleri de akademide üretilen bilgiye ulaşmak ve onu pratiğe dönüştürmek konusunda yeterince etkili olamayabiliyor. Akademi – iş yerleri ortaklıkları bazı arayüzler veya köprüler sayesinde oluşabiliyor.”

İBB İstanbul Planlama Ajansı Sosyal Politikalar Ofis Koordinatörü Zelal Yalçın yerel yönetimler için çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarının ne ifade ettiğini, bu konunun yerel yönetimlerde kurum kültürüne ve kalıcı bir politika ve hizmet alanına dönüşmesi için atılan adımları katılımcılarla paylaştı. Yalçın: “Yerel yönetimlere temel şehircilik hizmetlerinin sağlanmasının yanı sıra, sosyal alanın düzenlenmesi, geliştirilmesi ve buradaki ihtiyaçların karşılanması üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor. Toplumsal sürdürülebilirliğini anahtar kelimelerinden biri kapsayıcılık ve çeşitlilik. Bunu sağlamak için yerel yönetimlerin politika ve hizmetler geliştirmesi bugünün dünyasında artık vazgeçilmez.”

24. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı izlemek için;

İş Dünyasında Sürdürülebilirlik İletişimi: Selin Ekşioğlu, Zorlu Holding

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteğiyle gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında, Amaçlar için İletişim Sohbetleri devam ediyor.

Amaçlar için İletişim Sohbetleri’nin yedincisi 13 Ekim Çarşamba günü, 16:30‘da gerçekleşecek. Zorlu Holding Kurumsal İletişim Sorumlusu Selin Ekşioğlu‘nu ağırlayacağımız yayınımızda sürdürülebilir bir gelecek için iş dünyasının rolünü, sürdürülebilirlik iletişimini ve itibar ile ilişkisini konuşacağız.

Amaçlar için İletişim Sohbetleri Nedir?

Amaçlar için İletişim Sohbetleri, Hollanda Kraliyeti Başkonsolusluğu tarafından desteklenen Amaçlar için İletişim Projesi kapsamında gerçekleşiyor. İletişim ve sürdürülebilirlik alanında uzmanları ağırladığımız serimizde, medya ve iletişimin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmamızdaki rolü, bağımsız medya ve sürdürülebilirlik iletişimi üzerine konuklarımızla sohbet ediyoruz. Dernek Genel Sekreterimiz Doğa Tamer’in moderatörlüğünde gerçekleşen yayınlarda, konuklarımızın kendi hikayelerini dinleme fırsatı buluyor, “gelecek adına neden umutlu olmalıyız?” sorusuna birlikte yanıt arıyoruz.

Youtube yayınına başladık: Sürdürülebilirlik Gündemi

surdurulebilirlik gundemi

COVID-19 küresel salgını, hepimizin çalışma ve yaşama biçimini değiştirdi. Bugün; sürdürülebilir kalkınmanın, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma çabalarının çok daha önem kazandığını görüyoruz.

Salgınla birlikte; yoksulluğun azaltılmasının, eğitim kalitesinin artırılmasının, insana yakışır istihdam yaratmanın, girişimciliğin, yenilikçiliğin, yaratıcılığın desteklenmesinin insan hayatına ve doğaya olan katkılarının bir kez daha farkına vardık.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak bu süreçte eğitimlerimizi online’a taşıdık. Bilgiye ulaşmanın daha da önem kazandığı bugünlerde 2 saatlik webinarlarla sürdürülebilirlik, stratejik sürdürülebilirlik planlaması, dijital farkındalık, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda şirket çalışanları ve üniversite öğrencileriyle buluşmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları

Nisan ayında Sürdürülebilirlik Gündemi başlığı altında her hafta ekonomiden iklim krizine, insan kaynaklarından biyoçeşitliliğe, eğitimden ev ekonomisine pek çok konuda farklı konukları Youtube kanalımızda ağırladık.

Programımızın ilk konuğu, yazılarıyla bizlere ilham veren, sürdürülebilirliğin özellikle iş dünyası tarafından benimsenmesini sağlayan Dünya Gazetesi yazarı Didem Eryar Ünlü oldu.

2. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu, Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, oyuncu ve yönetmen Tuğrul Tülek oldu. Sanat ve sürdürülebilirlik arasındaki bağlantıyı, sanatın sürdürülebilirlik için önemini, COVID-19 sonrası sanat çalışmalarının nasıl etkilendiğini ve sanatın dönüştürücü gücünü konuştuk.

3. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları, düzenledikleri atölyelerle bizlere şehirde sürdürülebilir yaşamı deneyimleme fırsatı sunan Kokopelli Şehirde’nin kurucuları Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş oldu. Şehirde sürdürülebilir yaşamın mümkün olup olmadığını, gıda topluluklarını, ekolojik dönüşümü, evlerde yetiştiriciliği konuştuk.

4. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu, sürdürülebilir tarıma ve toprak sağlığını korumaya yönelik ürünler geliştiren sosyal bir girişim olan SoilCatcher – Toprağını Üretenler proje yöneticisi Çağlar Ferhanoğlu oldu. Şehirlerde gıda atıklarının geri dönüşümünü, evlerde kompost yapmanın mümkün olup olmadığını, ürettiğimiz toprağı nasıl kullanacağımızı ve geri dönüşümün iklim krizi için neden önemli olduğunu konuştuk.

Youtube kanalımıza abone olmak için tıklayınız.