Enerjik Okullar projesinin Samsun ayağını tamamladık

Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla Enerjik Okullar Faz II Projesi’nin seminer ve atölye çalışmalarını, 17 - 18 Ocak 2023 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğiyle yürütülen projeyle Samsun’da 280 meslek lisesi öğrencisiyle buluştuk.

İlham veren konuşmalar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin ilk gününde öğrenciler, ilham veren konuşmacılarla bir araya geldiler. Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal ve Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz konuşmacılar arasında yer aldı.

Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, çevre dostu olmayı başarabilmiş sürdürülebilir markalar yaratırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, tasarımda sürdürülebilirliğin olmazsa olmazlarını katılımcılarla paylaştı. Bilinçli tüketim anlayışını benimseyerek bir yaşam tarzı haline getirmeyi öneren Çoban, tüketiciler için çıkardıkları Sorumlu Alışveriş Rehberi ile yerelde üretilen sürdürülebilir ürünleri satın alırken tüketicilerin dikkat etmeleri gerekenleri aktardı.

Yazar ve Greenfluencer Nil Ormanlı Balpınar, iklim krizinin sebeplerini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini aktardığı konuşmasında büyük dönüşümlerin küçük adımlarla başladığı mesajını verdi. Yerel üreticileri destekleyerek, çıkardığımız atıkları tanıyarak kullandığımız ürünleri doğa dostu alternatiflerle değiştirmenin önemine vurgu yapan Ormanlı Balpınar, bireylerin sorumluluk almasının ve talep etmeye başlamasının sürdürülebilir bir yaşama geçişin bir parçası olduğuna değindi.

Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal, dijitalleşme ve teknolojiyle sosyal etkisi yüksek girişimlerin, eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğini ve doğa dostu markaların ortaya çıkış hikayelerini aktardı. Dünyadan ve Türkiye’den inovatif girişimlerden örnekler paylaşan Elal, katılımcılara merak etmelerini, araştırmalarını ve denemekten korkmamalarını tavsiye etti.

Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, enerjinin hayatımızdaki yeri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Meslek lisesi mezunu olan Topuz, okul yıllarında yaşadıklarını ve kariyer öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Çözümler Atölyesi ile sorunlara çözümler ürettik

Etkinliğin ikinci gününde meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Katılımcılar, yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara yaratıcı düşünme tekniklerini kullanarak etkisi yüksek çözümler ürettiler. Okullarda enerji verimliliği, atık yönetimi, tarımda teknoloji kullanarak verimliliğin artırılması, deniz kaynaklarının korunması, sanayi dönüşümü için meslek liselerinin önemi konularında gruplara ayrılan öğrenci ve öğretmenler; sorunları belirleyip çözümleri üzerinde çalıştılar. Günün sonunda sunumlarını gerçekleştiren katılımcılar; ekip halinde çalışmayı, sorunlara çözüm odaklı bakabilmeyi deneyimlediler.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu’yu ağırladık.

Şirketlerin iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi sürdürülebilirlik ve iklim bağlamında büyük bir önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik ve iklim arasındaki önemli meselelerden birisi de tüketici beklentileri ve satın alma davranışlarıdır. Bu noktada da markalara büyük sorumluluk düşmektedir. RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi’nin 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği ve her yıl farklı bir konuyu ele aldığı forum bu yıl geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Forumda ‘Tüketici iklim değişikliği konusunda kurumlardan ne bekliyor?’ konusu genel hatlarıyla konuşuldu. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırması sonuçlarını ele aldık.

Salim Kadıbeşegil: ‘’Bu araştırmalarla işin ciddiyetinin ne kadar farkındayız bunu anlamaya çalışıyoruz. Bir grubu, bir kişiyi, bir şirketi etkileyebilirsek onların performansını arttıracak bir bilgiyi onlara taşıyabilirsek sonuçlarından hepimiz besleneceğiz. Bizim araştırmalarımız, yurt dışındaki aktivist yatırımcıların şirketler üzerinde kurduğu baskılar bunların hepsi bir araya geldiği zaman anlamlı oluyor. Bunun içerisinden bir şey çıkartıp gündem yapmamız lazım. Bizim RepMan olarak bu misyonu hayata geçirmek üzerine bir duruşumuz var.’’

Yapılan araştırmaya göre halkın bilinçsizliği, plastik atıklar, bilinçsiz su kullanımı iklim değişikliğinin ana nedenleri olarak tanımlanıyor. Halkın ve kanaat önderlerinin konuya nasıl yaklaştığını Nuran Aksu’dan dinledik: ‘’Halka göre iklim değişikliğinin temel nedeni bilinçsizlik. Konuya kanaat önderleri perspektifinden baktığımızda kanaat önderleri konunun yönetimsel içeriğini devreye sokuyor.  30 tane kanaat önderi ile iklim değişikliğinin nedenleri hakkında görüştük ve %75’i fosil yakıtlar diyor, %70 civarlarında çarpık kentleşme ve ardından %50 bandında halkın bilinçsizliği geliyor. Kanaat önderleri ve halkı karşılaştırdığımızda, halk duyduğunu söylüyor. Kanaat önderleri ise hükümet politikalarının devreye girmesinin gerektiğini söylüyor. Hemen ardından toplumun bilinçlenmesi gerektiğini, bilinçsiz olması halinde bu düzenin bu şekilde gideceğini söylüyor.’’

Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak

Sürdürülebilirlik Gündemi'nin konukları RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu olacak.

Şirketlerin önümüzdeki dönemde iklim krizine yönelik stratejiler geliştirmesi ve etkin politikalar yürütmesi büyük önem taşıyor. Tüketicilerin beklentileri ve satın alma davranışları değiştikçe markalara büyük sorumluluklar yükleniyor. Sürdürülebilirlik Gündemi’nde bu hafta, RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil ve ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları Başkanı Nuran Aksu ile RESPECT 2022 araştırmasının sonuçlarını konuşacağız.

Sürdürülebilirlik Gündemi, 2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 17:00‘da Sürdürülebilirlik Adımları Derneği YouTube kanalında gerçekleşecek.

Hepinizi sohbete bekliyoruz.

Sürdürülebilirlik Gündemi’nde yapay resifleri ve biyoçeşitliliği konuştuk

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde (SYFF2021) Yönetim Kurulu Üyemiz Çağatay Ankaralı’nın yönetmenlerinden biri olduğu Barınak filminin ilk gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardından, Öğretim Üyesi Dr. Benal Gül ile yapay resifleri ve biyoçeşitliliği, Türkiye’deki yapay resif uygulamalarını ve su altı parklarının önemini konuştuk.

Yapay resifler, deniz canlılarına yaşam alanı oluşturmak için insan eliyle inşa edilen su altı yapılarıdır. Dünyada birçok amaç için kullanılabilmektedirler. Türkiye’deki yapay resiflerin kullanım alanlarını Öğretim Üyesi Dr. Benal Gül’den dinledik. “İlk hedeflerimizden biri, kıyılarımızda yaşam ortamlarının bozulmasını veya kaybolmasını telafi etmek ve ekosistemi desteklemek. Bunun yanı sıra, balıkçılık faaliyetlerinde olumsuz bir durum söz konusuysa, özellikle küçük ölçekli balıkçı dediğimiz olta balıkçısı, paragat balıkçısı için sürdürülebilir kaynak kullanılacak şekilde bir av sahası oluşturmak. Ülkemizdeki başka bir yapay resif kullanım amacı da turistik dalış faaliyetlerine yönelik dalış alanları oluşturmak.”

Yapay Resifler, Biyoçeşitlilik ve Su Altı Parkları

Yapay resiflerin biyolojik çeşitliliğin geliştirilmesine katkı sağlaması konusunda farklı görüşler var. Dr. Gül’e göre, yapay resif projeleri iyi düşünülür ve planlanırsa biyoçeşitliliğin geliştirilmesinde katkı sağlanabilir. “Yapay resifleri, daha önceden biyolojik çeşitliliğe sahip olan, yasa dışı trol faaliyetleri sonucu orada yaşayan deniz canlıların tüketildiği ya da ortamdan kaçtığı alanlara yerleştiriyoruz. Bizim orada artırmaya çalıştığımız biyoçeşitlilik, eskiden var olan, şu anda tamir etmeye çalıştığımız bir biyoçeşitllilik. İyi düşünülmüş, iyi planlanmış projeler ile bunu başarmak mümkün.” Başarılı bir proje için değerlendirme ve izleme çalışmalarının öneminin altını çizen Dr. Gül, habitata zarar vermeyen, çevredeki paydaşlarla çatışma yaratmayan, bilimsel olarak raporlanmış ve izlenmiş projeler gerçekleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’deki yapay resif uygulamalarını, İstanbul Yapay Resif Projesi’ni ve su altı parklarını da yayınımızda ele aldık. Su altı parkı uygulaması konusunda, ülkemizin yüksek potansiyeli olduğuna inanan Dr. Gül: “Su altı heykelleri nispeten doğal ve insanlara suyun altına indiklerinde kültürel, sanatsal zevk de verebilecek materyaller. Ülkemizde bu tarz çalışmaların daha çok desteklenmesi, tercih edilmesi gerektiğine inanıyorum. Artık ülkemiz kıyılarında dalış turizmi amaçlı gemi batırılmaması gerektiğini düşünüyorum.”

Barınak Hakkında

İklim değişikliği, sadece kara hayatını değil, deniz sularının sıcaklıkları arttıkça doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Denizlerdeki en önemli sorunlardan biri de yok olan resifler. Yosunlar, algler, yengeçler, sürüngenler, deniz kaplumbağaları gibi pek çok deniz canlısı resiflerde gelişen ve yaşayan canlılardır. Bazı insanlar sudaki yaşamın devam edebilmesi, sahil şeridinin erozyondan korunması, sudaki ekosistemin çeşitlenmesi için yapay resifler inşa etmektedirler. İklim değişikliğini konuşmadığımız yıllarda yapay resifler balık üretimini artırmak için kullanılırken, son yıllarda deniz kirliliğinin önlenmesi, su kalitesinin artırılması, ekosistemin yenilenmesi gibi koruma amaçlı yapılmaktadır.

Barınak filminin yönetmenleri Umut Sarıboğa ve Çağatay Ankaralı; yapay resifler su canlıları için bir barınak olabilir mi sorusunun yanıtını arıyorlar.