8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi

Devridaim ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel, kadın ve afetler konusu odağında Çözümler Atölyesi’nde buluşuyor.

Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi; kadınların iklim değişikliklerinin ve afetlerin etkileri karşısında yaşadıkları zorlukları ve mücadeledeki rollerini ele alarak daha eşit bir dünya yaratmak için çözümler bulmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara nasıl çözüm üretebileceklerini atölye çalışmasıyla deneyimlemeleri ve harekete geçmeleri sağlanacaktır.

Çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunları kendine dert edinen herkesi atölyemize bekliyoruz.

Atölyeye kayıt olmak için tıklayınız.

Kurum içi eğitim ve etkinliklerimiz devam ediyor

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak kurum içi eğitim, atölye ve etkinliklerimizi farklı kurumlarda uygulamaya devam ediyoruz.

Baymak çalışanları ile Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nde bir araya geldik. Üretim alanında enerji verimliliği, atık yönetimi ve ürün yaşam döngüsü odak alanlarında Çözümler Atölyesi düzenledik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum’un sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları sunumunun ardından sorunlar üzerinde tartışarak çözüm önerilerini ortaya koyan katılımcılar gün sonunda sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dernek Genel Sekreterimiz Doğa Tamer, Goethe Enstitüsü’ne yönelik hazırladığı “Sürdürülebilir Satın Alma” başlıklı sunumuyla atık yönetimi, enerji ve gıda konularında enstitüde yapılabilecek iyileştirmelere değinirken; sorumlu ve sürdürülebilir satın alma örneklerini de katılımcılara aktardı.
Sürdürülebilirliğin Önemi

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan gıda tarım özelinde çalışan şirket çalışanları ile İzmir’de bir araya geldik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum, gıda-tarım alanında çalışan firmalar için sürdürülebilirliğin önemini, Türkiye’de ve dünyada bu alandaki iyi uygulama örneklerini paylaştı.

Dernek Başkanımız Emrah Kurum; Mert Teknik Sürdürülebilirlik Dönüşümü Projesi kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eğitimini gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ile ilgili temel kavramları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı, Türkiye’den ve dünyadan iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaşan Kurum, özel sektörün dönüşümü için çalışanların katılımcı rolüne de değindi.

Enerjik Okullar Projesi ile Amasya’daydık!

Enerjik Okullar projesinin açılışını Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkıları ve Amasya Üniversitesi ev sahipliğinde 22 - 23 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirdik, meslek lisesi öğrencileriyle dolu dolu iki gün geçirdik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğinde başlatılan proje; meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

300 öğrenciyle seminer ve atölyeler

Programın ilk günü, yaklaşık 300 meslek lisesi öğrencisinin katılımıyla sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji ve teknoloji başlıklarında farkındalık artırma seminerleri gerçekleştirdik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum, Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, Çalık Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz ve Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal’ın konuşmalarının ardından, öğrencilerle Amasya Üniversitesi’nin mühendislik ve mimarlık fakültelerini gezdik.

İkinci gün, öğrenciler ve öğretmenlerin katılımıyla Çözümler Atölyesi düzenledik. Atölyede, meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri sorunlara çözüm odaklı yaklaşma, beyin fırtınası yapma ve ekip halinde çalışma fırsatını buldular.

Amaçlar için İletişim projesinin kapanış etkinliğinde bir araya geldik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirdiğimiz Amaçlar için İletişim projemizin kapanışını yapmak üzere 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde özel bir gece düzenledik. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe özel sektör temsilcileri, eğitim katılımcıları, gazeteciler ve akademisyenler katıldı.

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ve Yönetim Kurulu Üyemiz Doğa Tamer’in açılış konuşmaları ile etkinliğimize başladık. Derneğimizin çalışmalarını ve proje çıktılarımızı değerli katılımcılarımızla paylaştık. Aktivist gazeteci-yazar Meral Tamer’in moderatörlüğünde, gazeteci Şelale Kadak ve UNDP Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık’ın katılımılarıyla sürdürülebilirlik ve iletişim konulu panelimizi gerçekleştirdik. Küresel Amaçlar için iletişimin önemini ve yeni medyayı konuklarımız ile ele aldık. Sivil toplumda genç çalışan sayısını nasıl artırabileceğimizi ve gençleri gönüllülüğe teşvik etmek için yapılması gerekenleri tartıştık.

Yeni yıla da merhaba dediğimiz bu özel gecede 2022’ye dair gezegenimiz ve insanlık için gerçekleşmesini istediğimiz dileklerimizi paylaştık. Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uiterlinde: “Genç neslin sesi daha çok duyulsun ve dinlenilsin!”

Amaçlar için İletişim Projesi Nedir?

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği tarafından, Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteği ile gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında eğitim ve gönüllülük programı yürütülmüştür. Toplamda 24 eğitim gerçekleştirilmiştir. Eğitim programına, Türkiye’nin yedi bölgesinden 91 genç katılmıştır. Gönüllülük programı kapsamında, 25 genç sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya organları ile eşleşmiştir. 3 ay boyunca kurumlara içerik üretimi, görsel ve video tasarımı, sosyal medya yönetimi desteğinde bulunmuşlardır. Eğitim programının ardından, eğitim içerikleri, sürdürülebilirlik ve iletişim ile ilgili öneriler el kitabında paylaşılmıştır. Eylül ve Kasım ayında Amaçlar için İletişim Sohbetleri gerçekleştirilmiştir. Sürdürülebilirlik ve iletişim ilişkisini alanında uzmanlarla ele alınan 10 canlı yayın yapılmıştır.

Amaçlar için İletişim Sohbetleri’ni buradan izleyebilirsiniz.

El kitabına ulaşmak için tıklayınız.

Reckitt Benkiser ile Sürdürülebilirlik Sohbetleri

Reckitt Benckiser ile Sürdürülebilirlik Sohbetleri

Reckitt Benckiser’in (RB) sürdürülebilirlik projesi kapsamında çalışanlarına yönelik oluşturduğumuz Sürdürülebilirlik Sohbetleri’ni düzenledik. Thaat’s It Kurucu Başkanı Haluk Sicimoğlu’nun moderasyonunda gerçekleştirilen sohbet serisinin başlıkları; sürdürülebilirlik, su ve toplumsal cinsiyet eşitliği oldu.

Sürdürülebilirlik başlığı altında UNDP Türkiye’den Faik Uyanık ve dernek Başkanımız Emrah Kurum konuşmacı olarak yer aldı. Sürdürülebilirliğin gündemimize ne zaman girdiği ve nasıl yer ettiğini, Türkiye’nin Sürdürülebilirlik için Küresel Amaçlar için ne gibi çalışmalar yaptığı, şirketlere ve bireylere düşen görevleri konuşmanın yanı sıra konuşmacılarımız, KOVID-19 sonrası bizleri nelerin beklediğini de değerlendirdiler.
 
Sürdürülebilirlik Sohbetleri’nin ikinci konu başlığı toplumsal cinsiyet eşitliği oldu. Sosyal girişimci ve akademisyen Itır Erhart ve KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Toplumsal cinsiyet rollerini sorgularken, iş hayatında kadının durumunu ve markalara düşen görevlerin neler olduğunu da konuştuk.
 
Serinin son başlığı su oldu ve konuşmacılarımız TSKB’den Can Hakyemez ve WWF’ten Eren Atak ile Türkiye’nin su durumunu ele aldık. Hakyemez, TSKB’nin “Su: Yeni Elmas” raporunun çıktılarını ülke karşılaştırmalarıyla aktarırken; Atak da WWF’in su ile ilgili proje ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Sorunlara Çözümler Buluşması, Nitelikli Eğitim odağında gerçekleşti

Nitelikli Eğitim

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığında gerçekleştirdiği Sorunlara Çözümler Buluşması Zorlu Holding desteğiyle 27 Şubat 2020’de Zorlu Holding’te yapıldı.

Sorunlara Çözümler Buluşması’nın odağı, Amaç 5: Nitelikli Eğitim oldu. Panelde eğitim politikaları, öğretmenler için uygulanan kapasite geliştirme eğitimleri, 21. yüzyıl yetkinlikleri, öğretmen, veli ve idarecilerin beklentileri, eğitimin herkes için erişilebilir olması gerektiği, belediyenin ileri dönüşüm atölyeleri konuşuldu. UNDP Türkiye İletişim Uzmanı E. Ruşen İnceoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panele Mektepp Kurucu Ortağı Mehmet Furkan Polat, Mehmet Zorlu Vakfı’ndan Zorlu Holding İnsan Kaynakları Direktörü Zülal Öztürk Kaya, IDEMA Kıdemli Proje Uzmanı Ebru Özdeş ve Kadıköy Belediyesi Çevre Birimi’nden Handan Elpit Bilginer konuşmacı olarak katıldı.

“Amacımız gençler üzerinde 21. yüzyıl becerileriyle ilgili farkındalık oluşturmak”

Tüm dünyanın çok hızlı bir dijital dönüşüm içerisinde olduğunu kaydeden Zorlu Holding İnsan Kaynakları Direktörü Zülal Öztürk Kaya ise şöyle konuştu: “Üniversiteden gelen yeteneklere baktığımızda yeni dönemin becerilerine sahip olma noktasında bir donanımla gelmediklerini gördük. Bizim, Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) olarak da çıkış noktamız buydu. Nitelikli eğitimin hızlandırıcı gücü ve toplumsal etkisinin çok yüksek olduğu düşüncesiyle MZV çatısı altında 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nı dört yıl önce düzenlemeye başladık. Çünkü 21. yüzyıl, gençlerden okullarda verilen eğitimin dışında dijital, finansal ve bilgi okuryazarlığını öğrenerek bir ’21. Yüzyıl Vatandaşı’ olmasını bekliyor. Bunun için de takım halinde çalışmaktan sunum yapabilmeye, girişimcilikten kodlamaya kadar birçok yetkinliğin geliştirilmesi gerekiyor.”