Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi’ni Samsun’da gerçekleştirdik

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında Samsun’da Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi’ni düzenledik.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında “Su Kullanımı ve Yönetimi”, “Enerji Verimliliği”, “Atık Yönetimi”, ve “Kentlerin İklime Uyumu ve Dirençlilik” başlıklarında yaratıcı ve yenilikçi çözümler ürettik.

Katılımcılar aynı zamanda; atölyemize katılan uzmanlarla beyin fırtınası yapma ve onların kariyer yolculuklarını dinleme fırsatını yakaladılar.

Atölye sonunda harika fikirlerin ortaya çıktığına şahit olduk. Tüm katılımcılara katkıları için çok teşekkür ederiz.

Önümüzdeki etkinliklerde görüşmek dileğiyle…

Sürdürülebilirlik için Mühendislik Çözümler Atölyesi 17 Mayıs’ta Samsun’da! 

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos tarafından, Poul Due Jensen Vakfı'nın desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel ve sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini amaçlıyor.

Çözümler Atölyesi’nde “Su Kullanımı ve Yönetimi”, “Enerji Verimliliği”, “Atık Yönetimi”, “Kentlerin İklime Uyumu ve Dirençlilik” ve “İklim Değişikliğinin Kadınlar ve Kız Çocukları Üzerindeki Etkileri” başlıklarında yaratıcı ve yenilikçi çözümler üreteceğiz.

Katılımcılar aynı zamanda; atölyemize katılan uzmanlarla beyin fırtınası yapma, onların geri bildirimlerini alma ve kariyer yolculuklarını dinleme fırsatını yakalayacaklar.

Mühendislik fakültesi öğrencisi, yeni mezun veya çalışan; çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunlara çözüm üretmek isteyen 18-30 yaş arasındaki herkese atölyemiz açıktır.

Atölye günü ve saati: 17 Mayıs 2023, Çarşamba | 14:00 – 18:00

Atölye yeri: Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi

Adres: Cumhuriyet, 37. Sk. No:5, 55200 Atakum/Samsun

Son Kayıt Tarihi: 16 Mayıs 2023, Salı 17:00

Samsun Çözümler Atölyesi, ORKASİFED‘in bölgesel işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Kendilerine destekleri için teşekkür ederiz.

Kayıt olmak için tıklayınız.

Atölye katılımcılarına sertifikaları e-posta ile iletilecektir.

Sürdürülebilirlik için Mühendislik Eğitimi 9 Mayıs’ta!

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos tarafından Poul Due Jensen Vakfı desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, 2023 yılına geniş katılımlı çevrimiçi eğitimle başlıyor.

Sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel ve sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini sağlamayı amaçlayan Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesinin bu ilk eğitiminde projemizin detaylarını da sizlerle paylaşacağız. 

9 Mayıs 2023 Salı günü 14:30 – 15:30 saatleri arasında çevrimiçi gerçekleştireceğimiz Sürdürülebilirlik için Mühendislik eğitimine hepinizi bekliyoruz.

Eğitim içeriği:
– Bugün Neden Sürdürülebilirliği Konuşuyoruz?
– Sürdürülebilirlik için Mühendislik Neden Önemli?
– Geleneksel ve Sürdürülebilir Mühendislik Arasındaki Farklar Nelerdir?
– Türkiye’de Sanayi Politikalarındaki Dönüşüm
– Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Mühendislik
– Dünyadan ve Türkiye’den İyi Uygulama Örnekleri

Kayıt olmak için tıklayınız.

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri ikinci yılında yoluna devam ediyor

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos’un sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü “Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri” projesiyle genç mühendisler, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında çözümün birer parçası olmak için bir araya geliyorlar.

Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) ve Grundfos’un; Poul Due Jensen Vakfı desteğiyle yürüttüğü Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, 2. yılında 1.000 gence ulaşmayı hedefliyor.

Sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel ve sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini sağlamayı amaçlayan projeye 18 – 30 yaş arası mühendislik ve mimarlık fakültesi öğrencileri veya yeni mezunlar katılabiliyor. Proje kapsamında iklim eylemi, enerji, su, sürdürülebilir şehirler, insana yakışır iş ve toplumsal cinsiyet temalarında atölyeler gerçekleştiriliyor. Samsun, Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Van ve Gaziantep’te gerçekleşecek atölyelerde katılımcılar; çevrelerinde gördükleri ve yaşadıkları sorunlara çözüm odaklı yaklaşarak ekip halinde çalışma fırsatını bulacak ve sorunlara etkisi yüksek çözümler üretecekler.

Genç mühendisler; çözümlere yönelik iyileştirme alanlarını, gelecek trendlerini ve kariyer yolculuklarını atölyelere katılan Grundfos uzmanlarından dinleyecek; uygulanabilir çözümlerin ortaya çıkmasında uzmanların bilgi ve deneyimlerinden faydalanabilecekler.

Projeye dair detayları takip etmek için bu linkten Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi

Devridaim ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel, kadın ve afetler konusu odağında Çözümler Atölyesi’nde buluşuyor.

Kadın ve İklim Çözümler Atölyesi; kadınların iklim değişikliklerinin ve afetlerin etkileri karşısında yaşadıkları zorlukları ve mücadeledeki rollerini ele alarak daha eşit bir dünya yaratmak için çözümler bulmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların yaşadıkları veya çevrelerinde gördükleri sorunlara nasıl çözüm üretebileceklerini atölye çalışmasıyla deneyimlemeleri ve harekete geçmeleri sağlanacaktır.

Çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunları kendine dert edinen herkesi atölyemize bekliyoruz.

Atölyeye kayıt olmak için tıklayınız.

Kurum içi eğitim ve etkinliklerimiz devam ediyor

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak kurum içi eğitim, atölye ve etkinliklerimizi farklı kurumlarda uygulamaya devam ediyoruz.

Baymak çalışanları ile Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nde bir araya geldik. Üretim alanında enerji verimliliği, atık yönetimi ve ürün yaşam döngüsü odak alanlarında Çözümler Atölyesi düzenledik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum’un sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları sunumunun ardından sorunlar üzerinde tartışarak çözüm önerilerini ortaya koyan katılımcılar gün sonunda sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dernek Genel Sekreterimiz Doğa Tamer, Goethe Enstitüsü’ne yönelik hazırladığı “Sürdürülebilir Satın Alma” başlıklı sunumuyla atık yönetimi, enerji ve gıda konularında enstitüde yapılabilecek iyileştirmelere değinirken; sorumlu ve sürdürülebilir satın alma örneklerini de katılımcılara aktardı.
Sürdürülebilirliğin Önemi

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan gıda tarım özelinde çalışan şirket çalışanları ile İzmir’de bir araya geldik. Dernek Başkanımız Emrah Kurum, gıda-tarım alanında çalışan firmalar için sürdürülebilirliğin önemini, Türkiye’de ve dünyada bu alandaki iyi uygulama örneklerini paylaştı.

Dernek Başkanımız Emrah Kurum; Mert Teknik Sürdürülebilirlik Dönüşümü Projesi kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eğitimini gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ile ilgili temel kavramları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı, Türkiye’den ve dünyadan iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaşan Kurum, özel sektörün dönüşümü için çalışanların katılımcı rolüne de değindi.

Amaçlar için İletişim projesinin kapanış etkinliğinde bir araya geldik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirdiğimiz Amaçlar için İletişim projemizin kapanışını yapmak üzere 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde özel bir gece düzenledik. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe özel sektör temsilcileri, eğitim katılımcıları, gazeteciler ve akademisyenler katıldı.

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ve Yönetim Kurulu Üyemiz Doğa Tamer’in açılış konuşmaları ile etkinliğimize başladık. Derneğimizin çalışmalarını ve proje çıktılarımızı değerli katılımcılarımızla paylaştık. Aktivist gazeteci-yazar Meral Tamer’in moderatörlüğünde, gazeteci Şelale Kadak ve UNDP Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık’ın katılımılarıyla sürdürülebilirlik ve iletişim konulu panelimizi gerçekleştirdik. Küresel Amaçlar için iletişimin önemini ve yeni medyayı konuklarımız ile ele aldık. Sivil toplumda genç çalışan sayısını nasıl artırabileceğimizi ve gençleri gönüllülüğe teşvik etmek için yapılması gerekenleri tartıştık.

Yeni yıla da merhaba dediğimiz bu özel gecede 2022’ye dair gezegenimiz ve insanlık için gerçekleşmesini istediğimiz dileklerimizi paylaştık. Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uiterlinde: “Genç neslin sesi daha çok duyulsun ve dinlenilsin!”

Amaçlar için İletişim Projesi Nedir?

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği tarafından, Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteği ile gençler arasında bağımsız haberciliği teşvik etmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak için hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında eğitim ve gönüllülük programı yürütülmüştür. Toplamda 24 eğitim gerçekleştirilmiştir. Eğitim programına, Türkiye’nin yedi bölgesinden 91 genç katılmıştır. Gönüllülük programı kapsamında, 25 genç sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya organları ile eşleşmiştir. 3 ay boyunca kurumlara içerik üretimi, görsel ve video tasarımı, sosyal medya yönetimi desteğinde bulunmuşlardır. Eğitim programının ardından, eğitim içerikleri, sürdürülebilirlik ve iletişim ile ilgili öneriler el kitabında paylaşılmıştır. Eylül ve Kasım ayında Amaçlar için İletişim Sohbetleri gerçekleştirilmiştir. Sürdürülebilirlik ve iletişim ilişkisini alanında uzmanlarla ele alınan 10 canlı yayın yapılmıştır.

Amaçlar için İletişim Sohbetleri’ni buradan izleyebilirsiniz.

El kitabına ulaşmak için tıklayınız.