Sorunlara Çözümler Buluşması’nda Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar konuşuldu
UNDP Türkiye çözüm ortaklığında ve Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Zorlu Holding desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Sorunlara Çözümler Buluşması’nı, Amaç 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar başlığında düzenledik.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 20 Nisan 2021 Salı günü gerçekleşti.
GEF Küçük Destek Programı Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Şehir Dedektifi İnisiyatifi Kurucu Direktörü Gizem Kıygı, Yapı Biyolojisi & Ekolojisi Enstitüsü Kurucu Ortağı And Akman, Vestel IoT Grubu ArGe Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak, İzmir Buca Belediyesi ArGe Müdürü Filiz Basmacı konuşmacı olarak yer aldı. Çalışmalarını ve gelecek öngörülerini bizlerle paylaştılar.
İzmir Buca Belediyesi, kurdukları Sürdürülebilirlik Ofisi ile çalışmalarını 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı çerçevesinde yürütüyorlar. Kendi kaynaklarıyla, kendi ihtiyaçlarını giderebilecek dirençli ve bilinçli toplumlar yaratmak istiyorlar. Filiz Basmacı bunu şu cümlesiyle özetliyor: “Kaynakları birlikte tüketiyorsak, birlikte korumamız gerekiyor.”
Kentsel tasarım süreçlerine çocuk hakları temelli çocuk katılımını dahil etmek üzerine çalışan Şehir Dedektifi İnisiyatifi, çocuk dostu kent haritaları üretiyor. “Kentlerde adil bir yaşamı nasıl kurabiliriz? Kentlerde yaşarken kendimizi nasıl daha özgür hissedebiliriz?” sorularına yanıt bulmaya çalışıyorlar.
Şehirde sürdürülebilirliği sosyal sorumluluklarının bir parçası olarak gören Vestel IoT Grubu dünyayı daha yeşil bir hale getirmek için tüketimi azaltmaya çalışıyor, verilerden faydalanıyor, enerji ve suyu daha verimli kullanarak yaşanılabilir şehirlere odaklanıyorlar. Burak Savak: “IoT ile operasyonel olarak daha efektif çalıştığımız için zamanı ve kaynakları daha verimli kullanabiliyoruz. Böylece daha sürdürülebilir bir şehir ortaya çıkarabiliyoruz.”
Son olarak Yapı Biyolojisi & Ekolojisi Enstitüsü Kurucusu And Akman bizlerle çalışmalarını ve gelecek planlarını paylaştı. Şehir kelimesi yerine yaşam alanı ifadesini kullanmayı daha doğru bulduğunu ifade eden And Akman: “İyi yaşam alanı dediğimiz mertebeye ulaşmak için sosyal sürdürülebilirliğe ihtiyacımız var. Sosyal sürdürülebilirlik için ise tabana yayılmış bir çevre bilincine ve yerine aitliğe ihtiyaç var.”
Sorunlara Çözümler Buluşmalarımızı izlemek için;