27. Sorunlara Çözümler Buluşması’nda İklim Değişikliğine Bağlı Afetlere Uyum Konuşuldu

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”nın 27.’sini Amaç 13: İklim Eylemi başlığında gerçekleştirdik. İklim değişikliğine bağlı yaşanan afetlere hazırlıklı olmak ve riskleri azaltmak üzere değerli konuklarımız öneri ve tecrübelerini bizlerle paylaştılar. UNDP Türkiye “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” İletişim Asistanı Merve Elibirlik'in moderatörlüğü üstlendiği panelde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Tuğaç, Grundfos Türkiye İletişim Müdürü Gonca Başar, Yerli Yeşil Yeni Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ve Ecording Kurumsal Partnerlikler ve Satış Müdürü Zehra Solmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Çevresel riskleri merkeze almamız gerek

Yerli Yeşil Yeni Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun iklim değişikliğinin artırdığı riskleri nasıl önceliklendirmemiz gerektiği hakkındaki görüşlerini dinledik. “Toplum olmadan ekonominin olmadığı, ekonomi olmadan da toplumun hayatta kalmasının mümkün olmadığı gerçeğini bilerek bu riskleri tanımlamamız gerek.” Son zamanlarda yaşanan afetlerin getirdiği zararların ve risklerin önlenmesinin yetersizliğini vurgulayan Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu: “Aşırı betonlaşma, asfaltlar, alışveriş merkezleri ile donatılmış bir şehre yağan yağmuru özümseyebilecek toprağın ve  yeşil alanın neredeyse olmaması Başkent Ankara’da büyük risklerle karşı karşıya kalmamıza neden oldu.”

Kırılganlıkları azalt, dirençliliğini artır, uyum kapasiteni güçlendir

Kentsel alanların iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek yerler olduğunu dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Tuğaç:Biz projeksiyonlarla bazı etkileri ön görebiliriz fakat bir de ön göremediğimiz etkiler bulunmakta. Bunlar maalesef ki daha şiddetli, sık ve yaygın bir şekilde görünmekte.” İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak üzere eylemler tanımlanmadığı sürece hedefimize ulaşmamız zorlaşacak. Bu durumu önlemek adına yapılabilecekleri anlatan Dr. Çiğdem Tuğaç: “İlk adımımız etki ve etkilenebilirlik analizleri ile başlamak olmalı. Böylelikle, sorunumuzu anlayabilir, uyum eylemlerini de tespit edebiliriz.” Dr. Çiğdem Tuğaç sözlerini şu şekilde tamamladı: “İnsanlık doğa temelli çözümler ile mühendislik çözümlerin hibrit biçimde kullanıldığı bir eğilime doğru gitmekte.”

İklim için çalışmak aslında su için çalışmaktır

Grundfos’un her faaliyetinin sürdürülebilirlik odağında gerçekleştirildiğinin altını çizen Grundfos Türkiye İletişim Müdürü Gonca Başar: “Attığımız adımlarla küresel bir fark yaratmaya, Ar-Ge çalışmalarımız ile her yeni ürünümüzde biraz daha enerji verimli ve su tüketimini azaltmaya yönelik ürünler geliştirmeye çalışıyoruz.” Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için öncelikle şirketlerin enerji tüketimini azaltması gerektiğini belirten Başar, çevre mevzuatlarına uyumlu hareket edip karbon ayak izlerini iyileştirerek enerji optimizasyonunun sağlanabileceğini dile getirdi.

Küçük değişimler ekosistem ve sürdürülebilir bir dünya için büyük katkıda bulunuyor

Ecording Kurumsal Partnerlikler ve Satış Müdürü Zehra Solmaz: “İklim krizini durdurmak için yapmamız gereken en temel şey üretim ve tüketim biçimlerimizi değiştirmek ve fosil yakıtları toprağın altında bırakmak.” İklim değişikliğine bağlı afetlerden ormanların ciddi şekilde etkilenmesinin ve ormansızlaşmanın iklim değişikliğini derinleştirdiğinin altını çizen Zehra Solmaz: “Ormanları kaybettikçe biyoçeşitliliği de kaybediyoruz, ekosistemlerimizi yok ediyoruz. Hepimizin üzülerek takip ettiği orman yangınları ve tropikal alanların endüstriyel tarıma açık olması gibi nedenlerle ciddi oranda ormanı kaybettik.” Bu alanların ve orada yaşayan canlıların korunması için yapılan baskının şirketlerin daha sürdürülebilirlik odaklı olmasını ve karbon ayak izlerinin azalması için daha az enerji tüketmesiyle sonuçlandığını vurguladı.

Yazıda emeği geçen Veibe Maksuti’ye çok teşekkür ederiz.

Etkinliğimiz Youtube kanalımız üzerinden de canlı olarak yayınlanmıştır. 27. Sorunlara Çözümler Buluşması’nı izlemek için;

Tavsiye Edilen Yazılar