Enerjik Okullar Projesi ile Malatya’daydık​

Enerjik Okullar Projesi ile  400’e yakın öğrenciyle buluştuk

Meslek lisesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla Enerjik Okullar Faz II Projesi 13-14 Aralık tarihlerinde Malatya’da gerçekleştirildi. Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Mitsubishi Corporation ve Çalık Enerji iş birliğiyle yürütülen projeyle Malatya’da yaklaşık 400 meslek lisesi öğrencisiyle buluştuk.

İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte iki gün boyunca meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir aradaydık. Sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji ve teknoloji başlıklarında farkındalık artırma seminerleri ve atölye çalışmaları gerçekleştirdik.

İlham veren konuşmacılar bizlerleydi

A Mimarlık Kurucusu, Mimar Özgül Öztürk, kendi hikayesi ile gençlere ilham verdi. Gençler Öztürk’ün ekolojik mimari tasarımlarını ve bu sayede kentsel yaşamı nasıl daha sürdürülebilir hale getirebileceklerini dinlediler.

Yerli Yeşil Yeni Platformu Kurucusu Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu iklim krizinin nedenlerini ve sonuçlarını aktardığı konuşmasında üretim ve tüketim dengesine dikkat çekti. Tiryakioğlu, iklim için meslek liselerinin önemine vurgu yaptı ve çözüm üretme noktasında gençlik, akademi ve sivil toplum işbirliğini vurguladı. 

Çalık Enerji Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, Çalık Grubunun yenilenebilir enerji konusundaki iyi uygulama örneklerine değindi. Kendisi de meslek lisesi mezunu olan Topuz, okul yıllarını aktararak kendi kariyer öyküsünü gençlerle paylaştı.

Minorpreneurs Kurucu Ortağı İlker Elal da konuşmacılar arasında yer aldı. Elal, teknolojiyi nasıl daha yararlı, sosyal etki odağında duyarlı, kariyer gelişimine katkı sağlayacak boyutuyla değerlendirebileceklerini aktardı. 

Çözümler Atölyesi’nde birlikteydik 

İkinci gün; Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum’un çözüm üretme noktasında düşünme pratiklerimizi geliştirmeye yönelik sunumu ile başladı. Öğrenci ve öğretmenler atık yönetimi, okullarda enerji verimliliği, tarımda teknoloji kullanarak verimliliği arttırma, sanayinin dönüşümü için meslek liselerinin önemi gibi konularda gruplarına ayrıldılar. Sorunları belirleyip, çözümlere dair çalışan öğrenci ve öğretmenler atölyenin sonunda grup sunumlarını gerçekleştirdiler. Ekip halinde çalışarak sorunlara çözüm odaklı bakmayı deneyimledikleri, konuları derinlemesine tartıştıkları ve birbirlerinden öğrendikleri atölyede dokuz farklı çözüm önerisi ortaya çıktı.

Bir sonraki Enerjik Okullar etkinliğimiz ise Samsun’da. Bizleri takipte kalın!

Enerjik Okullar projemiz hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.

Tavsiye Edilen Yazılar