30. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Local Makers Kurucu Ortağı Yağmur Çoban oldu

Özel günler tüketici davranışlarını büyük ölçüde etkiliyor. Markaların tüketimi desteklemesinin de etkisiyle adeta bir "özel günler ekonomisi" ortaya çıkıyor. Peki, günümüzde tüketim kültürüne hizmet etmeden hediyeleşmek mümkün mü? 10 Şubat Perşembe günü gerçekleşen yayında Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban ile etki odaklı hediyeleri ve kuruluş hikayelerini konuştuk, ilham veren "maker"ların hikayelerini kendisinden dinledik.

Yağmur Çoban’a göre tüketim kültürüne hizmet etmeden hediyeleşmek mümkün. Çoban: “Tüketim kültürüne odaklı bir şekilde yaşamak zorunda değiliz. Fazla tüketmek istemiyor, fazla para harcamadan değerli hediyeler vermek istiyorsanız farklı bir şekilde hediyeleşmek mümkün.” Local Makers internet sitesinde sevdiklerine etki odaklı hediye vermek isteyenler için “Etik Hediye Seçme Rehberi” oluşturmuşlar. Local Makers’a göre sevdiklerimize bizi hatırlatacak, yaşamları boyunca yalnızca bir meta olarak değil bir anı, bir değer olarak da onlarla kalacak etik, çevreye duyarlı ve sorumlu bir hediye seçmek için aşağıdaki 6 soruyu sorabilir ve en az üç tanesine olumlu yanıt aldığımız hediyeyi seçebiliriz. 

  • Alacağım hediye çalışanlarını gözeten, emeklerinin karşılığının verildiği adil ve güvenli bir ortamda mı üretildi?
  • Tercih ettiğim hediyenin üreticisi yerel ve küçük bir işletme mi? 
  • Beğendiğim hediyenin üreticisi yerel topluluklara, kadın emeğine, zanaat ve el işçiliğine, dezavantajlı gruplara sosyal fayda sağlamayı amaçlıyor mu? 
  • Alacağım hediye bir ihtiyacı karşılıyor mu? İşlevsel, fonksiyonel ve zamansız mı?
  • Seçtiğim hediyenin materyali çevreye duyarlı hammaddelerden mi oluşuyor? 
  • Alacağım hediyenin paketlemesinde ekolojik malzemelerden seçilmiş, biyobozunur, geri dönüştürülmüş ya da yeniden kullanıma müsait ambalajlar tercih ediliyor mu?

Tavsiye Edilen Yazılar