Sorunlara Çözümler Buluşması Amaç 4: Nitelikli Eğitim odağında gerçekleşti

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye ve Zorlu Holding desteği ile yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşması’nın” 26.’sını gerçekleştirdik. Amaç 4:Nitelikli Eğitim” odağında gerçekleşen buluşmamızda İzelman Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Kent Konsey Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez, Tolkido Kurucu Ortağı Can Yıldız ve Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmelerbizlere hikayeleriyle ve yaptıkları çalışmalarla ilham verdiler.

Nitelikli eğitim temel bir insan hakkıdır

“Amaç 4: Nitelikli Eğitim” odağında gerçekleşen buluşmamızın moderatörlüğünü üstlenen UNDP Türkiye İletişim Sorumlusu Bahar Paykoç; “Amaç 4’e ulaşmamız,  tüm küresel amaçlara ulaşabilmemiz için  çok önemli. Daha iyi bir dünyaya ulaşmamız için sürdürülebilir kalkınma gibi önümüze konulmuş olan idealleri, buna katkıda bulunacak insanları geliştirmek anlamına geliyor.”

Nitelikli eğitim amacına ulaşmak için en iyi iki yoldan birinin iş birliği içinde çalışmak olduğunu söyleyen Paykoç, ikincisinin de UNDP Türkiye mottosu olan kimseyi geride bırakmamak olduğuna inanıyor.

Sürdürülebilir kalkınma için nitelikli eğitim gerekli

Eğitimci, yerel yönetimlerde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alan İzelman YK Başkanı ve İzmir Kent Konsey Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı; “Tüm bu deneyimlerinizi düşündüğümüzde Nitelikli Eğitimi nasıl tanımlarsınız sorusuna eğitimin bir boyutunun aynı zamanda bireysel gelişime bağlı olduğunu söyledi ve sözlerine devam etti: “Herkesi kapsayan nitelikli bir eğitim sağlayabilirsek sürdürülebilir kalkınma için ulaşılması gereken hedefleri çok daha rahat başarabileceğimizi düşünüyorum.”

Tekrarlanan eğitim ve bilgilerin zamanla etkisini kaybedeceğini ve her fırsatta yeniliğe doğru adım atılması gerektiğini düşünen Akyarlı, kişi ancak yaratıcı olursa gelişimin var olacağını belirtti ve yaratıcılığın özgür düşünce gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Nitelikli ve kapsayıcı eğitime erişmek için en önemli aktörler öğretmenlerdir

Öğretmenler adına değil, öğretmenlerle beraber hareket eden bir oluşum olduklarını vurgulayan Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez, Öğretmen Ağı’nın oluşum hikayesini katılımcılarla paylaştı. Öğretmenlerden aldıkları geri dönüşleri de aktaran Sönmez, kendilerini yalnız ve çaresiz hisseden pek çok öğretmen olduğunu belirtti. “Bir değişim çağrısı oluşturduk. Öğretmeni merkeze alan ama onun çevresine eğitimin dışında da olsa odağına eğitimi alan, öğretmenle birlikte hareket etmek isteyen tüm paydaşları bir araya getiren bir dayanışma ağıyla sürdürülebilir bir öğrenme topluluğu oluşturabiliriz.”

“Sadece geçen yıl ağımızda 400 tane etkinlik oldu.” diyerek Öğretmen Ağı’nın amaçlarından bahseden Sönmez, “Bu etkinliklerin amacı, bir arada düşünmek, üretmek ve çözüm oluşturmak için çeşitli araçlar geliştirmek. Kimi zaman bir deneyim paylaşımı etkinliği olabiliyor, kimi zaman ortak stratejiler belirleniyor, kimi zaman da belli bir sorun etrafında bir araya gelip o sorunun çözümü için çalışılıyor.” dedi.

Gençlik ve istihdam alanında sürdürülebilir yatırımlar yapıyoruz

Türkiye’de ne eğitimde ne de istihdamda yer alan büyük bir genç nüfusu var. Genç istihdamını odağına alan Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmeler, çözüm olarak en başta eğitimin geldiğini düşünüyor. “Hedefimiz holdingin itibarını güçlendirmek değil, gençlere istihdam kazandırmak ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak.”, diyerek bizlere kısaca amaçlarını açıklayan Eşmeler: “Özellikle, Anadolu’da daha az bilinen devlet üniversitelerinde okuyan gençlere okuldan işe geçiş süreçlerinde istihdam sağlıyoruz veya istihdam edilebilirliklerini artırmak için eğitimler veriyoruz.”

Amacımız bağımsız bir hayat

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için geliştirilen ve bugün 15.000’den fazla çocuğun günlük olarak kullandığı yeni nesil bir öğrenme platformu olan Tolkido’nun Kurucu Ortağı Can Yıldız, platformun amacını bizlerle paylaştı. “Uygulamalı davranış analizinde yoğun eğitim alan otizmli bir bireyin yetişkin olduğunda bağımsız bir hayatının olma oranı %55 olarak ölçülmüş. Türkiye’de otizmli çocuklar ailesine %100 bağımlı olarak yetişiyorlar. Türkiye’de bağımsızlığını kazanabilmiş bir otizmli çocuk bile yok ve bu eğitim sistemimizden kaynaklanıyor. Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalıştığımız yöntem ve ailelere sunduğumuz rehberlikle çocukların bağımsız bir hayat sürebilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Bütün amacımız bu. Bunları yaparken ailelerine de mobil uygulama üzerinden özel eğitimler veriyoruz. En iyi ve en donanımlı sınıflarda verilen bilimsel tabanlı eğitimi, hiçbir donanımı olmayan bir evde de aynı kalitede vermeyi amaçlıyoruz.”

Yazıda emeği geçen Veibe Maksuti’ye çok teşekkür ederiz.

26. Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı izlemek için;

Tavsiye Edilen Yazılar