“Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

sorunlara-cozumler-bulusmasini-amac-5-toplumsal-cinsiyet-esitligi-basliginda-gerceklestirdik-iksv

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği başlığında gerçekleştirdik. Değerli konuşmacılarımız kültür-sanat alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kendi deneyimlerinden de yola çıkarak paylaştılar. UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Aslı Çoban’ın moderatörlüğü üstlendiği panelde  İKSV  Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun konuşmacı olarak yer aldı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği öyle bir konu ki toplumda ne varsa alanda da o var

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’den toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pandemi dönemiyle birlikte giderek artan seyrini, yaratıcı endüstriler üzerindeki çarpıcı etkisini dinledik.”Pandemi ile gerçekliğimizi sorguladık. Sivil toplumdan aldığımız ilhamla, orada yaşanan değişimi, dönüşümü ve devinimi kültür-sanat dünyasına taşımaya, sanatı içkin değerinin ötesinde okumaya başladık.” İKSV’nin hazırladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” adlı rapora değinen Özlem Ece; kadınların kültür-sanat dünyasında var olmalarını genellikle ikincil olmak ve akıntıya karşı mücadele etmek olarak aktardıklarını belirtti. Yaratıcı endüstriler bağlamında kadınların da çok değerli eserler verdiklerini ancak erkekler kadar tanınmadıklarını, araştırılmadıklarını ve öne çıkarılmadıklarını ekledi. 

Bir ekosistem içerisindeyiz ve bu dünya yangınında bizim şarkılarımız tek başına kalmayacak

Kültür-sanat alanında kapsayıcı bir tavır geliştirilmesinin önemini vurgulayan Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun “Teknolojinin herkes için erişilebilir, kullanılabilir ve sanatsal üretim için avantajlı durumda olmasını hayal ediyoruz” dedi. Özellikle gençlerin ve genç kadınların Türkiye’ye dair umutsuzluklarının giderek arttığı dönemde umutları büyütmek ve birlikte değiştirebileceğimizi göstermek için adım attıklarını sözlerine ekledi. Kadın ve LGBTIQ+ bireylerin çoğunlukta olduğu çok başarılı bir festival organize ettiklerini, bu başarı hikayesinin kültür sanat alanındaki eşitsizliklerle mücadele etmek anlamında önemli bir ivme olduğunu aktardı. Alternatif  bir alan yaratarak, farklı dezavantajlı gruplara olanak sağlamayı hedef edindiklerini aktaran Beril Sarıaltun, içerik üreticilerini destekleyerek yaratıcı cesareti geliştirmeye katkı sunabileceğimizin altını çizdi.  

Herkes sanatın yarattığı titreşimin bir parçası olabiliyor

Bir araya gelişlerimizin tesadüf eseri değil, ciddi bir emeğin sonucu olduğunu aktaran  British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, eşitlik, adalet, çeşitlilik, kapsayıcılık ilkelerine dayanarak üretim ve paylaşım alanı sunduklarından bahsetti. Çoğunluğun toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sorunlar sıralamasında geri plana attıklarını ve kendi konfor alanlarından konuşmalarını eleştiren Aysun; herhangi bir konunun diğerinden öncelikli olmadığını ve bu sorunları birlikte tartışırsak doğru bir zeminde olacağımızı belirtti. Sanatın fark yarattığını ve bu sayede kalplere dokunduğunu aktaran Aysun “Hikayeleri dinlemeye başladığımızda ne kadar benzer olduklarını fark ettik. Bu benzerlik bize birbiriyle dayanışma halinde olan kadınlar arasında yaş ve kimlik gibi farklarının ortadan kalktığını gösterdi.” dedi.

Kadın ve İklim Atölyesi’nde yerinizi ayırtın

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında gerçekleştireceğimiz son Çözümler Atölyesi'nde yerinizi ayırtın!

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi kapsamında gerçekleştireceğimiz son Çözümler Atölyesi’ne davetlisiniz. 27 Mayıs 2022 Cuma günü, Zemin İstanbul’da “Kadın ve İklim Atölyesi”nde birlikte olacağız. Atölyede gençler, kadınların iklim değişikliğinin etkileri karşısında karşılaştıkları zorlukları ve mücadeledeki rollerini ele alacaklar.

Çevresel ve toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunları kendine dert edinen 18-30 yaşları arasındaki herkesi atölyemize davet ediyoruz!

Atölye günü ve saati: 27 Mayıs 2022 Cuma | 14:00 – 18:00
Atölye yeri: Zemin İstanbul

Atölye katılımcılarına katılım belgesi verilmektedir.

Kayıt olmak için tıklayın!

Etkinlik Akışı:
14:00 – 14:30 Buluşma & Tanışma
14:30 – 15:15 Kadın ve İklim Sunumu
15:15 – 15:45 Sorunlar Atölyesi
15:45 – 16:00 Ara
16:00 – 16:30 Çözümler Atölyesi
16:30 – 17:00 Sunumlar
17:00 – 17:10 Ara
17:10 – 17:30 Soru & Cevap
17:30 – 17:50 Uzmanların Kariyer Adımları
17:50 – 18:00 Ölçme ve Değerlendirme & Kapanış

Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi Hakkında
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos Türkiye tarafından, Grundfos | Poul Due Jensen Vakfı’nın desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel, sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini amaçlıyor. Proje kapsamında, iklim krizi, enerji, su ve toplumsal cinsiyet eşitliği temalarında 6 panel, 5 Çözümler Atölyesi gerçekleştirilecek.

✨İlham Al, Çözüme Odaklan, Harekete Geç!

WOW Dünya Kadınlar Festivali’nde Çözümler Atölyesi gerçekleştirdik

WOW - Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile düzenlenen WOW Dünya Kadınlar Festivali'nde Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak Çözümler Atölyesi gerçekleştirdik.

WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile düzenlenen WOW Dünya Kadınlar Festivali 19-20 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleşti. Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak WOW Dünya Kadınlar Festivali’nde Çözümler Atölyesi’ne ev sahipliği yaptık.

Atölye, Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Emrah Kurum’un Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve iklim değişikliğini katılımcılara anlatması ile başladı. Dernek Genel Sekreterimiz Doğa Tamer’in iklim krizi ve kadın ilişkisi üzerine konuşmasıyla devam etti. Atölye katılımcılarıyla tanışmanın ardından, gençler gruplar halinde, belirledikleri soruna kendi çözümlerini üretmek üzere çalışmaya başladılar. Atölye sonunda, grup sözcüleri sunumlarını gerçekleştirdi. Birlikte harika projeler ortaya çıkaran gençleri tebrik ederiz.

Sorunlara Çözümler Buluşması toplumsal cinsiyet eşitliğini konu aldı

Sorunlara Çözümler Buluşması

UNDP Türkiye çözüm ortaklığında ve Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Zorlu Holding desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Sorunlara Çözümler Buluşması’nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında çevrimiçi düzenledik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, Garanti BBVA Çeşitlilik ve Kültür Lideri Tuğçe Kayaalp Yeşilyurt, AÇEV Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları Yöneticisi Hilal Baykara ve Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin moderasyonunu UNFPA Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağduk yaptı. Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımı oyuncusu, UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucusu Bahar Toksoy Guidetti de etkinliğimizin açılışında yer aldı ve kız çocuklarına yönelik hayata geçirdiği projelerini katılımcılarla paylaştı.

Eşitliğin sağlanması, herkesin faydası

Tuğçe Kayaalp Yeşilyurt Garanti BBVA olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve şunları söyledi: “Kurum içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları yapmaya başlandığımızda, öncelikli hedefimiz farkındalık oluşturmak oldu. Eşitliği sağlamanın kadın, erkek herkesin faydasına olacağı fikrini çalışanlarımızla paylaşmaya çalıştık.”

Belediye erkeklerin ağırlıklı olarak çalıştığı bir yer. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalara toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini ekliyor. Şiddetin belediye için öncelikli bir konu olduğunu belirten Şengül Altan Arslan, Kadın Dayanışma Birimini kurduklarını ve yerel eşitlik eylem planı hazırlıkları içinde olduklarını söyledi.

Futbolun sporlar içerisinde en çok cinsiyetlendirilmiş ve ayrımcılığın yaşandığı branş olduğunu söyleyen Kiraz Öcal, futbolun kadına yönelik bir spor olduğu düşünülmediği için hangi yaştan olursa olsun kadınlara futbolda şans verilmediğini ifade etti. Kızlar Sahada bu soruna uzun vadeli çözümler üretebilmek için kadın futbol kulüpleriyle iş birliği yapıyor.

Sorunun kadın olduğunun düşünülmesi, yönetim kurullarının sırf erkeklerden oluşması, erkek egemen kültür içerisinde kadının dahil olmasının zorluğu, kadının üzerindeki baskıların politikalarda ve uygulamalarda görünmediğini vurgulayan Hilal Baykara, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için her seferinde kadını onarmaya, eğitmeye çalışma fikrinin doğru olmadığını dile getirdi.

Reckitt Benkiser ile Sürdürülebilirlik Sohbetleri

Reckitt Benckiser ile Sürdürülebilirlik Sohbetleri

Reckitt Benckiser’in (RB) sürdürülebilirlik projesi kapsamında çalışanlarına yönelik oluşturduğumuz Sürdürülebilirlik Sohbetleri’ni düzenledik. Thaat’s It Kurucu Başkanı Haluk Sicimoğlu’nun moderasyonunda gerçekleştirilen sohbet serisinin başlıkları; sürdürülebilirlik, su ve toplumsal cinsiyet eşitliği oldu.

Sürdürülebilirlik başlığı altında UNDP Türkiye’den Faik Uyanık ve dernek Başkanımız Emrah Kurum konuşmacı olarak yer aldı. Sürdürülebilirliğin gündemimize ne zaman girdiği ve nasıl yer ettiğini, Türkiye’nin Sürdürülebilirlik için Küresel Amaçlar için ne gibi çalışmalar yaptığı, şirketlere ve bireylere düşen görevleri konuşmanın yanı sıra konuşmacılarımız, KOVID-19 sonrası bizleri nelerin beklediğini de değerlendirdiler.
 
Sürdürülebilirlik Sohbetleri’nin ikinci konu başlığı toplumsal cinsiyet eşitliği oldu. Sosyal girişimci ve akademisyen Itır Erhart ve KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Toplumsal cinsiyet rollerini sorgularken, iş hayatında kadının durumunu ve markalara düşen görevlerin neler olduğunu da konuştuk.
 
Serinin son başlığı su oldu ve konuşmacılarımız TSKB’den Can Hakyemez ve WWF’ten Eren Atak ile Türkiye’nin su durumunu ele aldık. Hakyemez, TSKB’nin “Su: Yeni Elmas” raporunun çıktılarını ülke karşılaştırmalarıyla aktarırken; Atak da WWF’in su ile ilgili proje ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

RB Türkiye ev sahipliğinde Sorunlara Çözümler Buluşmasını yaptık

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, UNDP Türkiye çözüm ortaklığında 2018’den bu yana “Sorunlara Çözümler Buluşmalarını yapıyor. Sürdürülebilirlik alanında yaşanan gelişmeleri konuşmak, kurumlar arası iş birliklerini artırmak amacıyla hayata geçen “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”, 19 Temmuz 2019 Cuma günü “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” odağında RB Türkiye ev sahipliğinde, çalışanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik, RB Türkiye Genel Müdürü Selim Akiş ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum’un açılış konuşmalarıyla başladı. Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Genel Sekreteri Doğa Tamer moderatörlüğünde gerçekleşen panele İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sosyal Girişimci Doç. Dr. Itır Erhart, SPOD Psikolojik Danışman Görkem Aypar ve UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşmacılar, cinsiyet eşitliğine dair toplumsal değişimin nasıl sağlanacağı, Türkiye’deki durumu, iyi örnekleri, çözüm önerileri, konuyla ilgili şirket politikalarında ne gibi değişiklikler yapılabileceği, reklamlarda dilin ve cinsiyet rollerinin nasıl kullanıldığı ve nasıl değiştirilebileceği, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi için iş dünyasına ne gibi görevler düştüğü konularında bilgi ve deneyimlerini aktardılar.