Skip to content

“Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

sorunlara-cozumler-bulusmasini-amac-5-toplumsal-cinsiyet-esitligi-basliginda-gerceklestirdik-iksv

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşması”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığında gerçekleştirdik

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğümüz “Sorunlara Çözümler Buluşmaları”nı Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği başlığında gerçekleştirdik. Değerli konuşmacılarımız kültür-sanat alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kendi deneyimlerinden de yola çıkarak paylaştılar. UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Aslı Çoban’ın moderatörlüğü üstlendiği panelde  İKSV  Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun konuşmacı olarak yer aldı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği öyle bir konu ki toplumda ne varsa alanda da o var

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’den toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pandemi dönemiyle birlikte giderek artan seyrini, yaratıcı endüstriler üzerindeki çarpıcı etkisini dinledik.”Pandemi ile gerçekliğimizi sorguladık. Sivil toplumdan aldığımız ilhamla, orada yaşanan değişimi, dönüşümü ve devinimi kültür-sanat dünyasına taşımaya, sanatı içkin değerinin ötesinde okumaya başladık.” İKSV’nin hazırladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” adlı rapora değinen Özlem Ece; kadınların kültür-sanat dünyasında var olmalarını genellikle ikincil olmak ve akıntıya karşı mücadele etmek olarak aktardıklarını belirtti. Yaratıcı endüstriler bağlamında kadınların da çok değerli eserler verdiklerini ancak erkekler kadar tanınmadıklarını, araştırılmadıklarını ve öne çıkarılmadıklarını ekledi. 

Bir ekosistem içerisindeyiz ve bu dünya yangınında bizim şarkılarımız tek başına kalmayacak

Kültür-sanat alanında kapsayıcı bir tavır geliştirilmesinin önemini vurgulayan Beats By Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun “Teknolojinin herkes için erişilebilir, kullanılabilir ve sanatsal üretim için avantajlı durumda olmasını hayal ediyoruz” dedi. Özellikle gençlerin ve genç kadınların Türkiye’ye dair umutsuzluklarının giderek arttığı dönemde umutları büyütmek ve birlikte değiştirebileceğimizi göstermek için adım attıklarını sözlerine ekledi. Kadın ve LGBTIQ+ bireylerin çoğunlukta olduğu çok başarılı bir festival organize ettiklerini, bu başarı hikayesinin kültür sanat alanındaki eşitsizliklerle mücadele etmek anlamında önemli bir ivme olduğunu aktardı. Alternatif  bir alan yaratarak, farklı dezavantajlı gruplara olanak sağlamayı hedef edindiklerini aktaran Beril Sarıaltun, içerik üreticilerini destekleyerek yaratıcı cesareti geliştirmeye katkı sunabileceğimizin altını çizdi.  

Herkes sanatın yarattığı titreşimin bir parçası olabiliyor

Bir araya gelişlerimizin tesadüf eseri değil, ciddi bir emeğin sonucu olduğunu aktaran  British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, eşitlik, adalet, çeşitlilik, kapsayıcılık ilkelerine dayanarak üretim ve paylaşım alanı sunduklarından bahsetti. Çoğunluğun toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sorunlar sıralamasında geri plana attıklarını ve kendi konfor alanlarından konuşmalarını eleştiren Aysun; herhangi bir konunun diğerinden öncelikli olmadığını ve bu sorunları birlikte tartışırsak doğru bir zeminde olacağımızı belirtti. Sanatın fark yarattığını ve bu sayede kalplere dokunduğunu aktaran Aysun “Hikayeleri dinlemeye başladığımızda ne kadar benzer olduklarını fark ettik. Bu benzerlik bize birbiriyle dayanışma halinde olan kadınlar arasında yaş ve kimlik gibi farklarının ortadan kalktığını gösterdi.” dedi.

Kategoriler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği

Derneğimiz Ne Yapar?