Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos’un iş birliğiyle sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, sürdürülebilir mühendislik anlayışını yaygınlaştırarak yenilikçi ve sorumlu çözümler geliştirmeye öncülük ediyor.
Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) ve su çözümlerinde dünya lideri olan Danimarka merkezli Grundfos’un Poul Due Jensen Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, 4. yılına yeniliklerle devam ediyor!
Genç mühendislerin çevresel ve sosyal sorunlara çözüm odaklı bakış açısı geliştirmelerini sağlamak üzere yürütülen projeye 18 – 30 yaş arası mühendislik ve mimarlık fakültesi öğrencileri veya yeni mezunlar katılabiliyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri bünyesinde Türkiye’nin dört farklı ilinde Çözümler Atölyeleri düzenlenecek. Sürdürülebilir su ve kaynak yönetimi, enerji verimliliği ve karbonsuz teknolojiler, kentlerin geleceği: dirençlilik ve akıllı şehirler, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi, iklim değişikliğinin kırılgan gruplar üzerindeki etkileri atölyelerin ana odak alanları olacak.
Üniversitelerde düzenleyeceğimiz panellerle, mühendislik öğrencilerini bu dönüşümün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Grundfos ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nden uzman isimlerle gerçekleştirdiğimiz panellerde, sürdürülebilir mühendislik uygulamaları, yenilikçi teknolojiler, döngüsel ekonomi, enerji verimliliği ve iklim dostu tasarımlar gibi konuları ele alacağız. Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesinde hedefimiz, mühendis adaylarına ilham vermek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayabilecekleri yolları keşfetmelerini sağlamak. Üniversitelerde derslere konuk olarak veya öğrenci kulüpleriyle ortak etkinlikler düzenleyerek, bu önemli dönüşüm sürecinde öğrencilerle ve akademisyenlerle birlikte yol almak istiyoruz.
Bu yıl ayrıca sürdürülebilir mühendislik alanında kariyer yapmak isteyen genç girişimciler için Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Mentorluk Programı’nı hayata geçiriyoruz. Teknoloji tabanlı erken aşama girişimlerin sürdürülebilir ve ölçeklenebilir iş modellerine dönüşmesine destek olmayı amaçlayan program, girişimcilerin sürdürülebilir iş stratejilerini güçlendirmelerine ve profesyonel ağlarını genişletmelerine olanak sağlayacak.
Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Sertifika Programı ise bu yıl İstanbul’da belirlenen bir üniversitede yüz yüze gerçekleştirilecek. Yedi hafta sürecek program, teorik bilgiyi vaka çalışmalarıyla birleştirerek katılımcılara derinlemesine bir sürdürülebilirlik perspektifi sunacak. Sürdürülebilir mühendislik kavramlarından iklim değişikliği çözümlerine, döngüsel ekonomiden su yönetimine, enerji verimliliğinden yaşam döngüsü değerlendirmesine kadar geniş bir içeriğe sahip olan program, mühendislik öğrencilerine ve yeni mezunlara sürdürülebilir çözümler üretme yetkinliği kazandırmayı hedefliyor. SADE ve Grundfos gönüllüleri ile alanında uzman eğitmenlerin katkılarıyla yürütülecek program, katılımcıların sektördeki uzmanlarla network kurmalarına da olanak sağlayacak.
Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi çözümler atölyeleri, üniversite ders ziyaretleri ve panelleri, online eğitim serileri, mentorluk ve sertifika programı ile her geçen yıl daha da büyüyerek mühendisleri ve mühendis adaylarını sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk almaya teşvik etmeye devam edecek.
Bizleri instagramdan takip ederek daha fazla faaliyetimiznden haberdar olabilirsiniz!
SSM Projesi Kapanış Etkinliği Haber Yazısı’na buradan erişebilirsiniz!