Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos işbirliğiyle ve Poul Due Jensen desteğiyle yürütülen; mühendislik, mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinden öğrenci ve mezunları sürdürülebilirlik odağında bir araya getiren Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesinin 2025 yılı ilk atölye faaliyeti İstanbul Çözümler Atölyesi gerçekleşti.
Farklı üniversitelerden katılan öğrencilerin yer aldığı atölyede; iklim değişikliği, enerji verimliliği, sürdürülebilir su yönetimi, döngüsel ekonomi ve kırılgan gruplar gibi güncel konular ele alındı. Katılımcılar, teknik bilgi birikimlerini toplumsal ve çevresel etkilerle ilişkilendirerek, yaratıcı düşünme yöntemleriyle çözüm üretme sürecine katıldılar. Grup çalışmalarında çıkan öneriler şunlar oldu:
- İklim Dostu Ulaşım Çözümleri:
Şehirlerde entegre çalışan bir ulaşım koordinasyon merkezinin kurulması, konforsuz toplu taşımanın yerine daha verimli, düşük karbon salımlı ve ödüllendiren sistemlerin geliştirilmesini sağlayabilir. - Enerji Verimliliği:
Adana özelinde güneş enerjisinden maksimum verim alabilmek için doğru arazi seçimi, dijital kontrol ve depolama sistemleri ile iş birliklerine dayalı bir yatırım modeli önerildi. - Afet Sonrası Koordinasyon:
Afet sonrası temel ihtiyaçlara erişimde yaşanan koordinasyon sorunlarına karşı, taşınabilir ve donanımlı yaşam alanları oluşturularak kırılgan grupların güvenli şekilde desteklenmesi amaçlandı. - Su Bekçileri:
Su israfının önüne geçmek için bireylerin su tüketimlerini şeffaflaştıran, denetleyen ve bilinçlendiren teknolojik ve eğitim temelli çözümler önerildi. - Atık Yönetimi:
Restoranlardaki gıda atığını azaltmak amacıyla, kullanıcıların artık yemeklerini yanlarında getirdikleri özel kaplara koyabilecekleri bir sistem önerilerek, farkındalık yaratacak bir kampanya kurgulandı.
Grundfos Türkiye ve Merkez Asya Bölge Direktörü Burak Gürkan, Grundfos Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Canberk Şahin, Grundfos Hindistan, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Proje Yönetimi Sorumlusu Azmi Utkan Ocaklı, Grundfos DBS Satış Türkiye ve Orta Asya Anahtar Müşteri Yöneticisi Hande Çetin ve Grundfos Kıdemli Müşteri İletişimi Yöneticisi Gonca Başar’ın katıldığı atölye süresince yapılan sunumlar, paylaşımlar ve ortak üretim alanları katılımcıların konuya dair farkındalıklarını artırırken, mesleki rolleriyle toplumsal sorumlulukları arasında köprü kurmalarına imkan sağladı. Etkileşimli yapı sayesinde farklı disiplinlerden gelen gençler birbirlerinden öğrenme fırsatı buldu.
Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, İstanbul Çözümler Atölyesi gibi yıl boyunca farklı şehirlerde düzenlenecek atölyelerle gençleri bir araya getirmeye devam edecek. Bir sonraki durak, Mayıs ayında Adana olacak. Bizleri instagramdan takip ederek daha fazla faaliyetimiznden haberdar olabilirsiniz! Ayrıca “Sürdürülebilirliğin” Sorumlu Mühendisleri Projesi 4. Yılında Yeniliklerle Devam Ediyor!” başlıklı blog yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.








