İklim değişikliğinin sonuçlarının önüne geçebilmek için ülkelerin karbon emisyonlarını hızlıca azaltmaları gerekiyor. Bilime dayalı yöntemlere göre mutlak ve şeffaf hedefler belirlemek bu yolda sürdürülebilir adımlar atmamızı sağlıyor. Sürdürülebilirlik Gündemi'nin bu haftaki bölümünde, Gaia Climate Kurucu Ortağı Gediz Kaya ile iklim değişikliği ile uyum ve mücadele çerçevesinde bilime dayalı hedefler konusunu ele aldık.
İklim değişikliği iş dünyasının gündeminde en üst sıralarda yer almaya başladı. Gediz Kaya’ya göre: “Bundan sonra, atmosfere salımını gerçekleştirebileceğimiz sera gazlarının kısıtlı bir miktarı var. Büyük sanayi kuruluşlarının, fosil yakıtla enerji üretimi yapan tesislerin karbon bütçesine uyması gerekiyor. Bu da aslında bütün sanayinin elektrik, enerji üretiminin yeni bir düzen içinde, karbon bütçesinin kısıtları altında operasyonlarını düzenlemesi anlamına geliyor.”
Gediz Kaya’nın 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) konusundaki görüşlerini de dinledik. Kaya: “COP26, Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı hakkında metodolojinin belirlenmesi açısından önemli. Belirlenen yöntemlerin en önemlisi karbona bir fiyat verilmesi oldu. Karbon emisyonu alınıp satılabilen bir emtia haline getirildi.”
Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi
Şirketlerden 1,5 derece hedefi ile uyumlu, bilime dayalı hedefler belirlemeleri talep ediliyor. Gediz Kaya ile bilime dayalı hedeflerin ortaya çıkışını, bu konuda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları konuştuk. Kaya: “Firmaların kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde verdikleri hedefler var. Bu hedeflerin birbirleriyle karşılaştırılabilir olması, belirli standart metotlar üzerine kurulu olması çok önemli. Karbon bütçesine katkılarının objektif analizi yapılabilmeli. Standart hedef analizi yaratılması için metaya dayalı hedefler dediğimiz bir inisiyatifle ortaya çıkan bir hedef planlaması yaratıldı. Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi (SBTi) standart yaklaşım ve metotlarla, şirketleri emisyon azaltım hedeflerinde karbon bütçesine katkı sağlayacak bilimsel bir analize yönlendirmeyi hedefliyor.”
Kaya bilime dayalı hedefler konusunda sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda, yaklaşım ve metotların standardize edilmesi aşaması tamamlandı. Standardizasyon yöntemleriyle firmaların emisyon envanterlerini Kapsam 1, 2 ve 3 Emisyonları altında ortak metodoloji ve standartlarla raporlamaları sağlandı. Bundan sonraki aşama, azaltımın bu metodoloji ve standarda uydurulması ve bunun bilimsel temelli bir hedefe dayandırılarak bize verilmiş karbon bütçesine uyup uymadıklarının belirlenmesi.”
Tüm kurumsal şirketleri, işletmeleri bilime dayalı hedefler belirlemeye davet ediyoruz!