UNDP Türkiye çözüm ortaklığında ve Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında Zorlu Holding desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Sorunlara Çözümler Buluşması’nı, Amaç 1: Yoksulluğa Son başlığında düzenledik.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 1 Haziran 2021 Salı günü gerçekleşti.
UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür, P&G Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Kurumsal İletişim Direktörü Ayça Turgay ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucu Üyesi Hacer Foggo konuşmacı olarak yer aldı.
“Fikre, teknolojiye, hayallere ihtiyacımız var.”
Pandemi süreci ihtiyaç sahibi insan sayısında büyük bir oranda artış yaşanmasına neden oldu. Yoksulluğun ne kadar derin bir boyutta olduğu gözler önüne serildi. Panelistlerimiz ile pandeminin derinleştirmiş olduğu yoksulluğu, çok boyutluluğunu ve yoksulluğun her biçimini nasıl ortadan kaldırabileceğimizi konuştuk. Yoksulluk ile mücadelede sivil toplum, kamu kuruluşları ve özel sektör dayanışmasının önemine vurgu yaptık.
Yoksulluk ile çocukların eğitimi arasındaki ilişki üzerine uzun yıllar çalışmalar yapan Aktivist-Gazeteci ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucu Üyesi Hacer Foggo, yaptıkları çalışmaları ve yoksulluğun derinliğini gösteren çarpıcı verileri bizlerle paylaştı. Çocukların okula devam etmelerinin önemine vurgu yaparak yoksulluk ile çocukların eğitimi arasındaki ilişkiye değindi. Devreden yoksulluğun ortadan kalkması gerektiğinin altını çizdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, kırsal kalkınmadaki çalışmalarını, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Başkent Marketler, kooperatiflerin ve birliklerin ürettiği ürünlerini kısa tedarik zinciri yöntemiyle tüketiciye en kısa yoldan ulaşmasını sağlıyor. Kooperatifler için belediye dışında pazarlama ağı oluşturmaya gayret ediyorlar. Ahmet Mekin Tüzün, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından yürütülen Başkent Kart, İyilik Bulaşıcıdır projelerinden de söz etti.
Mülteciler, afetzedeler, yoksulluk sınırında olan kesime düzenli bağışlarda bulunan P&G Türkiye, pandemi ile toplumun ihtiyaçlarına göre sosyal sorumluluk projelerini hızlıca dönüştürmüş bir kurum. Okullara spor ekipmanı bağışı gerçekleştirdikleri projelerini, uzaktan eğitime geçilmesiyle hızlıca bilgisayar bağışına çevirdiklerini aktaran P&G Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Kurumsal İletişim Direktörü Ayça Turgay, milyonlarca insanın hayatlarına dokundukları Umutla Yarına, Dünyaları Güzelleştirmek için Birlikte gibi sosyal sorumluluk projelerini de katılımcılarla paylaştı.
Yardımlaşma konusunu organize ve şeffaf bir şekilde ele almak için yola çıkan İhtiyaç Haritası, teknoloji ile bunu başarıyor. Türkiye’nin 81 ilinden ihtiyaç girildiğini söyleyen Ali Ercan Özgür, yardımın ihtiyaç sahibinin şehrinden yapıldığını, aracıların ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi. Ali Ercan Özgür: “Eşitsizliği ortadan kaldırmak ve yoksulluğu azaltmak için sivil toplumun, kamunun, özel sektörün var olan kaynaklarını seferber etmesi, kalpten gelen cömertliğin sergilenmesi gerekiyor. Fikre, teknolojiye ve hayallere ihtiyacımız var.”