Skip to content

23. Sürdürülebilirlik Gündemi’nin konuğu Karakarga Tasarım Stüdyosu Kurucu Ortağı ve Tasarımcı Hatice Gökçe oldu

Surdurulebilirlik Gundemi Surdurulebilir Moda, Hatice Gokce

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği olarak farklı alanlarda yaşanan sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı, kendi uzmanlık alanında değişime liderlik edenlerle sohbet etmeyi ve onlardan ilham almayı önemsiyoruz. Tasarımlarının çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik etkilerini göz önünde bulunduran Hatice Gökçe, moda sektöründe acil bir dönüşüm yaşanması gerektiğini savunan, değişime liderlik eden isimlerden biri. Kendisi ile modada yaşanan sorunları, üretilen çözümleri, sürdürülebilir modayı ve sürdürülebilir modanın geleceğini konuştuk.

Hatice Gökçe, sürdürülebilir modayı şu şekilde tanımlıyor: “yoldan çıkmış moda sektörünün, farklı davranabileceğine inanan bir moda hareketi”. Hatice Gökçe’ye göre, moda sektörünün sorunlu olmasına yol açan nedenlerden biri markalardan beklenen hız. Moda endüstrisinin çevreye verdiği zarar ise en büyük sorunlardan bir tanesi. Bu nedenle moda sektörünün çok büyük sorumluluk alması gerekiyor. Sorumluluk alan tasarımcılardan biri olan Hatice Gökçe, tasarım koordinatörlüğünü üstlendiği ARGANDE markasını da bizlere anlattı. Türk tasarım kimliğinin görülebildiği ARGANDE markası, 2008 yılından bu yana GAP bölgesinde yaşayan kadınlara istihdam sağlamış. Proje, GAP bölgesindeki kadın gücünün farkına varan tasarımcıların, bölgedeki kadınlarla çalışmak istemesine neden olmuş. ARGANDE markası, toplumsal ve finansal sürdürülebilirliğe senelerce katkı sunmuş, sunmaya da devam ediyor. 

Sürdürülebilir moda, son yıllarda üzerine oldukça düşünülen, konuşulan, tartışılan bir konu. Pandeminin ve iklim değişikliğinin etkilerini görmeye başlamamızın bunda etkisi olduğunu düşünen Hatice Gökçe’ye göre, pandemi ile sürdürülebilir moda hareketi hızlanmış oldu. Yerel kaynaklar kıymetli olmaya başladı, ülkeler içlerine dönerek kendi kültürel değerlerine yaklaşmaya başladı. Markalar tüketicilerin istekleri ile yüzleştiği bir yola girdi. Hatice Gökçe’ye göre, moda sektörünün değişmesini sağlayacak olan topluluk bilinçli tüketiciler.  Özellikle, genç nesil sorgulayıcı ve ikna edici. Markalara yeni görev ve sorumluklar yükleyebiliyorlar. Markalar hayatta kalmak için sürdürülebilir modanın gerekliliklerini uygulamak zorundalar; daha az su kullanmalılar, yeni teknolojilere yatırım yapmalılar. Sohbetimizi sonlandırmadan önce, sürdürülebilir modanın geleceğini de konuştuk. Hatice Gökçe: “Atık miktarının çok fazla olması ve bunların dönüştürülmesine olan ihtiyaç ile sürdürülebilir modanın yaratacağı alanlar ortaya çıkacak. Tasarımcı mühendislere ihtiyaç duyulacak, Upcycle yeni bir tasarımcı başlığı olacak.”

Categories

Social Gender Equality

Supply Chain Sustainability

What Does Our Association Do?