Skip to content

Geleceğe Değer Programı ile Yenilenebilir Enerjinin Geleceği Meslek Yüksekokullarıyla Şekilleniyor

|
geleceğe değer

Entek Elektrik, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ile birlikte meslek yüksekokulu öğrencilerini geleceğe hazırlıyor!

Koç Holding’in yenilenebilir enerji şirketi Entek Elektrik ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin hayata geçirdiği ‘Geleceğe Değer’ projesi, yenilenebilir enerji sektörüne yetkin saha çalışanları kazandırmayı hedefliyor. Dijital teknolojilerden analitik becerilere geniş bir yelpazede eğitim olanakları sunan proje, saha ziyaretleri ve uygulamalı çalışmalarla gençlere sektörü yakından tanıma ve kariyerlerini hedeflerine uygun olarak şekillendirme fırsatı sunuyor. Geniş eğitim programı enerji sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacına çözüm üretirken, gençlerin gelecekteki çalışma hayatları için sağlam bir temel atmalarına da olanak sağlıyor.

“Sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacına da çözüm sunuyoruz”

15 Ocak’ta gerçekleştirilen lansmanda yaptığı konuşmada, projenin çıkış noktasını ve sağladığı faydayı vurgulayan Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, “Geleceğe Değer’in ortaya çıkış hikâyesi, meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencilerin, yenilenebilir enerji sektöründeki fırsatlardan haberdar olmadıklarını gözlemlememizle başladı. Bu öğrencilerin potansiyelinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve geleceğin enerji iş gücünü yetiştirmek üzere somut bir adım atmak istedik. Böylece, akademisyenler, kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve STK’ların katılımıyla kapsamlı bir ihtiyaç analizi gerçekleştirdik. Öncelikle öğrencilerin ihtiyaçlarını ve sektörün beklentilerini derinlemesine anlamak için yaptığımız bu çalışmalardan elde ettiğimiz bulgular, eğitim programının temelini oluşturdu. Bu analiz sonucunda, hem öğrencilerin iş dünyasına adapte olmalarını kolaylaştıracak hem de onlara 21. yüzyıl becerilerini kazandıracak bir eğitim programı oluşturduk. Aralık ayında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde başladığımız eğitimlerimizde, gençlerin sektöre yönelik ilgisini ve bu alanlarda kariyer yapma heveslerini görmek bizler için hem ilham verici hem de gurur kaynağı oldu” ifadelerine yer verdi.”

“İhtiyaç ve beklentiler doğrultusunda kapsamlı bir eğitim programı hazırladık”

Lansman’da yaptığı konuşmada projenin Entek kültürü ile nasıl şekillendiğini ifade eden Entek Elektrik Ortak Hizmetler ve Dönüşüm Grup Direktörü Ömer Gün ise sözlerine şöyle devam etti: “Entek olarak, kurum kültürümüzün temelinde insana değer yatıyor. Biliyoruz ki, kurumların sürdürülebilir başarısı, yetkin ve donanımlı çalışma arkadaşlarımızın varlığına dayanıyor. Bu bilinçle çalışma arkadaşlarımızın gelişimine yatırım yaparak; sürekli öğrenme kültürüne sahip, zamanın ruhunu okuyan ve geleceğe daha umutla bakan gençleri çalışma hayatına kazandırmayı hedefliyoruz.

Entek’te saha çalışanlarımız teknolojik gelişmeleri takip eden ve iş süreçlerinde aktif olarak kullanan, ekip ruhu taşıyan ve analitik düşünme becerisi yüksek kişilerden oluşuyor. Yenilenebilir enerji sektörünün gelişiminde bu yetkinlikler büyük önem taşırken, meslek yüksekokulları bu süreçte kilit bir rol üstleniyor.

Geleceğe Değer projesinde de amacımız, ülkemizin geleceği olan gençlere dijital teknolojiler, iletişim, problem çözme, çevresel ve sosyal sorumluluk gibi beceri ve farkındalıkları kazandırırken, sektör profesyonelleriyle buluşacakları saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimlerle onların gelişimlerini desteklemek. Yenilikçi eğitim programlarımız ve saha ziyaretleriyle, öğrencilerimizin sadece akademik değil, aynı zamanda pratik becerilerle de yetkinliklerini bir adım daha ileri taşımayı amaçlıyoruz.”

Son olarak, projenin başlangıç aşamasında yapılan ihtiyaç analizi sonuçlarını paylaşan Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum, meslek yüksekokulu öğrencilerinin kariyer tercihlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu: “Geleceğe Değer projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz boşluk analizi ile gençlerin meslek seçimlerinde yaşadığı zorlukları ve yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarını daha iyi anlamayı hedefledik. Özel sektör çalışanlarından akademisyenlere, öğrencilerden kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına kadar farklı paydaş kitlesiyle yaptığımız görüşmeler sonucunda, gençlerin ekonomik kaygılar, güncel değişimleri takip etmede zorluklar, saha ziyaretlerinin eksikliği ve kariyer fırsatlarına erişim konularında ciddi engellerle karşılaştığını tespit ettik.

Görüşmelerde yenilenebilir enerji sektöründe teknik bilgi, iletişim becerileri ve sürekli öğrenmeye açık olma gibi yetkinliklerin önemi vurgulanırken, yenilenebilir enerji sektörüyle ilgili bilgi eksikliği ve saha ziyaretlerinin yetersizliği öne çıktı. Ayrıca, ilham veren rol modellerin ve staj olanaklarının yetersizliği gibi faktörlerin, gençlerin sektöre yönelmesini engellediğini belirledik. Bu analiz, mevcut sorunları ortaya koymamızın yanı sıra; akademi, kamu ve özel sektör iş birliğini güçlendirmek, eğitim içeriklerini yenilemek ve gençlerin kariyerlerine umutla bakmalarını sağlamak açısından somut öneriler de sundu.”

Kategoriler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği

Derneğimiz Ne Yapar?